Pühade eel soovitakse mune kolm korda rohkem

Kaarma valla „linnuvabriku” Ovolex OÜ kanad peaksid ülestõusmispühade eel olema suutelised kolm korda rohkem munema kui tavaliselt. Kahjuks ei taipa Hy Line Brown ja Hy Line White tõugu tibud kõrgendatud nõudmistest midagi ning nii tuleb Saaremaa ainukesel suuremal munatootjal firmal mõnelegi soovijale lihtsalt ära öelda.

Tavaliselt saadab Ovolex OÜ maakonna kaubandusvõrku mune kahel päeval nädalas. Olenevalt päevast läheb kaubaks 14 400 – 8 000 muna. Kaar-ma mune müüakse vaid Saaremaa poodides ja neid tarbivad oma saare ettevõtted (Saare Leib ja kondiitritööstused).

Praegu on Ovolexis vaid 9 000 munejat kana. Vene ajaga võrreldes on kanade arv vähenenud neli ja pool korda. Eesti Vabariigis on linnukasvatus viimasel aastakümnel vähikäiku teinud. Mitu endist mainekat firmat on tegevuse lõpetanud.

Ovolex OÜ juhataja Maie Kiili sõnul tootis kunagise Kaar-ma ühismajandi kanala aastas 11 miljonit muna. Ovolexi mullune toodang piirdus kolme miljoni munaga. Mandrimaale pole mõtet Saaremaalt mune viia. See lihtsalt ei tasu praeguste hindade juures ära.

Veel mõni aasta tagasi kujunes Ovolexi aastatoodanguks 4 – 5 miljonit muna. „Siis langesid kokkuostuhinnad ja meil polnud enam mõistlik hulgiostjatele müüa. Pidasime tähtsamaks otse tarbijaile müüa. Praegugi on meie kauplustes üsna palju Lätist ja Leedust toodud odavaid mune. Seal riik doteerib tootmist,” andis Maie Kiil munaturust ülevaate.

Tootmise nüüdisajastamine nõuab suuri investeeringuid. Ovolex üksi ei ole selleks suuteline.

Maie Kiil ei ole aga optimismi kaotanud. Lootus jääb Euroopa Liidu struktuurifondidest abi saada. Tänavu on selleks esmakordne võimalus.
Praegu annab Ovolex OÜ tööd kaheksale inimesele.

Print Friendly, PDF & Email