Onu Heino ja kellassepaproua raamatukogus

Saare maakonna raamatukogu lasteosakond tähistas üleilmset lasteraamatupäeva sellega, et kutsus külla lastekirjaniku, eesti keele ja kirjanduse õpetaja ning kirjandusteadlase Jaanus Vaiksoo.

Lastele kirjutamist alustas Vaiksoo seitse aastat tagasi raamatuga „Neli hommikut ja üks õhtu”.

Jaanus Vaiksoo rõhutas, et lugemine aitab kaasa keele oskuse arengule, annab võimaluse olla osaline mingist loost, päästab valla fantaasiamaailma. Filmi puhul on lugu juba päris valmis ja oma mõtte mänguruumi on vähe.

Laste küsimusele, miks Vaiksoo hakkas kirjutama, oli vastus lihtne: „Sest mulle meeldis lugeda ja sealt edasi proovida, katsetada oma oskusi ja saata neid näiteks ajakirjale „Pikker” – siis oli tohutult hea tunne kui tekst avaldati”.

Lugemine on üks paljudest vaba aja veetmise võimalustest – nii ei erine ka kirjanikuks saanu lapsepõlv teistest. Lastele hakatakse kirjutama üldjuhul ikka siis, kui omal juba lapsed on. Mõtteid saab autor igasugustest olukordadest, oma tuttavatelt, oma perest või kunagi juhtunud asjadest, mis on meelde jäänud.

Jaanus Vaiksoo andis 2005. aastal välja ka „Aabitsa”. Seda selleks, et oleks rohkem valikuid nii õpetajatel kui lastel. See aabits eeldab ehk rohkem ka laste lugemisoskust kohe esimeses klassis, mis enamasti 85% lastest on olemas. Aabitsas saab kohe asuda lugude kallale, mitte alustada silpide veerimisega. Aabitsas kirjeldatakse ühe pere lugu ja lisaks neile on seal ka mõned uued peretuttavad. Üks värvikas tegelane on onu Heino, kelle kohta tuleb selle aasta sügisel ka eraldi raamat välja.

Jaanus Vaiksoo rääkis ka kohustuslikust kirjandusest ja arvas, et sõna kohustuslik kõlab nagu kohutav ja me võiks asendada selle sõnadega „väike mõnus lugemine” või midagi sarnast.

Lisaks kirjanikuks olemisele on Jaanus Vaiksoo õpetajaks Rocca al Mare gümnaasiumi õpilastele ja Tallinna Ülikooli üliõpilastele, kirjutab telesse populaarse lastesaate “Tomi ja Anni juures” stsenaariumi kahasse kirjanik Wimbergiga ja avaldab ka artikleid ja arvustusi.

Selleaastane lasteraamatupäev tegi ligikaudu 145 inimest teadjamaks ja andis võimaluse kohtuda sellise sooja, toreda ja positiivse inimesega kui Jaanus Vaiksoo.

Liilia Virves, Saare maakonna raamatukogu lasteosakond

Print Friendly, PDF & Email