Piimakombinaat spetsialiseerub juustutootmisele

Üleeile esimest päeva lihatööstusest eraldi ettevõttena tegutsev AS Saaremaa Piimatööstus näeb oma tulevikku juustutootjana.

„Suund on spetsialiseeruda ainult juustutootmisele ning viia juustutoomine nii efektiivseks, kui see on Saaremaa väikse piimakoguse juures võimalik,” ütles AS Saaremaa Piimatööstus tegevjuht Andi Saagpakk.

Praegu müüb tööstus suveperioodil 35-40 protsenti Saaremaal toodetud toorpiimast maakonnast välja, kuna olemasolevate seadmete võimsus on väike. Lihatööstuse müügist saadud rahaga tahetakse saavutada võimsus, mis lubab kogu piimast juustu toota. Suurt rõhku tahetakse panna juustule täiendava turu leidmiseks, seda ka Soomes ja Venemaal.

Varem või hiljem tahab kombinaat hakata saarlastele maksma Eesti keskmist piima kokkuostuhinda, mis praegu on kilo kohta 15 senti väiksem.
Lähiaastatel kavatseb valdavalt kõrge ea tõttu tootmisest loobuda 25-30 tootjat. Kombinaat selles enda süüd ei näe. Möödunud aastal jäeti piimaringist välja vaid Sõrve ots, kus 15 tonnise mahutavusega auto kogus 60 km peale vaid 150 – 180 liitrit piima.

Praegu on tööstusel käsil lõssipulbri tootmise seadmete ja pulbritorni demonteerimine vanarauaks.

Print Friendly, PDF & Email