Kõrget väliskülalist häiris metsaalune praht

Kõrget väliskülalist häiris metsaalune praht

 

Möödunud nädalavahetusel Kudjape kalmistu Saksa sõjaväelaste puhkepaika külastanud kõrge külaline Saksamaalt pahandas, et kalmistuga piirnev territoorium on hooldamata ning kohalikud elanikud ladestavad sinna oma olmeprahti.

Kaarma abivallavanem Maidu Ots ütles, et peamiselt on Saksa kalmistuga külgnevad alad eravalduses. „Vallavalitsus loomulikult hoiab olukorral silma peal ja palub eraomanikel oma valdused puhtana hoida,” märkis ta ja lisas, et ta ise käis eile ennelõunal olukorraga tutvumas ja pani tähele, et metsa alla on sattunud lendavat olmeprahti, mis tõenäoliselt on prügiveoautodelt lahti pääsenud.

Maidu Ots tõdes, et meie inimesed on sageli siiski üsna hooletud ja poetavad prahti metsa alla. „Kalmistu vahetus läheduses kinnistut omav eravaldaja ükskord isegi kurtis, et tema maale oli keegi vana diivani koos kahe tugitooliga poetanud,” ütles ta ja märkis, et igal kevadel on Kaarma vald koos abilistega siiski püüdnud prügimäele viiva tee ääred puhtaks teha.
Maidu Otsa arvates on olmeprahi metsa poetajateks peamiselt siiski linnaelanikud.

Kuressaare linnavalitsuse haljastuse ja heakorra spetsialist Kaljo Ellik tõdes, et probleem on olemas. „Kuigi prügi-veohinnad pole ju sugugi kõrged, siiski leidub neid, kes igal kevadel püüavad oma prahti kuskile mujale, näiteks metsa alla sokutada,” rääkis Ellik ja lisas: „Meil oleks siiski juba aeg hakata eurooplasteks.”

Kaljo Ellik möönis, et tõenäoliselt on metsa all olev olmepraht peamiselt pärit eramajapidamistest „Suurte kortermajade elanikega meil selles küsimuses pole probleeme tekkinud,” rääkis ta. „Kuigi eramajade omanike seas on kohusetundlikke inimesi, siiski leidub ka neid, kelle jaoks ühiselureeglid ei kehti.”

Möödunud aastal pidid kõik eramajade omanikud kohustuslikus korras sõlmima prügiveo lepingu. Kuressaare linnavalitsusest öeldi, et tookord sõlmis lepingu 1834 majapidamist. „Meie andmetel on linnas praegu 139 majapidamist, kes seda lepingut sõlminud ei ole,” ütles linnavalitsuse registripidaja Anne Raik. Sellele lisaks on ka neid majapidamisi, kes lepingu küll sõlmisid, kuid kes aasta jooksul pole mitte ühtegi korda prügivedu tegelikult tellinud.

Lähitulevikus kavatseb linnavalitsus prügiveoalast järelevalvet kindlasti tõhustada.

Print Friendly, PDF & Email