Kuressaarele tseremooniateks lipuväljak (1)

Eile toimus linnavalitsuses töökoosolek, kus arutati lipuväljaku rajamist kas Raiekivi säärele või kuskile mujale Kuressaarde mere äärde. Kõigi eelduste kohaselt rajatakse lipuväljak Tori abaja jahisadama-poolsele küljele.

Lipumasti ja lipuväljaku rajamise idee autor, linnavolikogu ja Saaremaa Merekultuuri Seltsi juhatuse liige Bruno Pao ütles, et Kuressaare linn vajab hädasti kohta, kus oleks võimalik pidulikke üritusi avada ja muid tseremooniaid läbi viia.

„Tavaliselt toimub ikka ürituste avamine linna- ja riigilipu piduliku heiskamisega,” rääkis Pao. „Me ei saa ju lihtsalt mingit puutoigast kuskil juhuslikus kohas maa sisse suruda, et siis sinna külge lipud heisata. Minu mõte oligi ajendatud sellest, et kõik peaks olema väärikas ja Kuressaarele kui merelinnale kohane.”

Ajaloolane Bruno Pao märkis, et kunagi oli linnal lipuvarras raekoja tornis, kuhu heisati tähtsamate ürituste puhul lipud. „Kuna aga Kuressaare on merelinn, siis oleks vist kõige õigem, kui koht linna pidulike tseremooniate jaoks asuks merele lähedal,” selgitas Pao ja lisas, et tema esialgsete plaanide kohaselt oleks kõige sobilikum koht selleks Raiekivi säär.

Pao arvates peaks tseremooniaväljakule kavandatav lipumast täitma veel ka teisi ülesandeid. „Väga hea, kui see oleks samas ka Kuressaare linna mereline märk ning täidaks ka tuulelipu funktsiooni, mille järgi mere ääres jalutavad inimesed saaksid kindlaks määrata tuule suunda ning selle tugevust,” rääkis ta.

Abilinnapea arengu ja majanduse alal Kalle Koov ütles, et linnavalitsus tegeleb lipuväljakule sobiva asukoha otsimisega. „Kohtumisel me jõudsime seisukohale, et Saaremaa Merekultuuri Selts töötab välja kavandatava lipumasti täpse tehnilise joonise, millest selguks, kuidas hakkab mast täpselt välja nägema, milline on selle tugevusaste jne,” ütles Koov. „Alles siis saame hakata rääkima lipuväljaku täpsemast asukohast, sest kõik kavandatavad objektid peavad haakuma ka linna üldilmega.”

Abilinnapea lisas, et eilsel kohtumisel räägiti lipuväljaku rajamisest mitte niivõrd Raiekivi säärele, kuivõrd Tori abaja jahi-sadama-poolsele küljele. Kõigi eelduste kohaselt tuleb see praeguse jahisadama ja Georg Otsa vesiravila vahelisele maa-alale.

Print Friendly, PDF & Email