Kuressaare levis kaheks tunniks üle Eesti

Kuressaare levis kaheks tunniks üle Eesti

 

Lisaks sellele, et Eesti teater pidas Kuressaares pidu, tegi omamoodi ajalugu ka Eesti Televisioon. Esmakordselt toimus Saaremaalt Eestimaa kodudesse nii mahukas otselülitus. Kaks tundi kestva teleülekandega töötas kohapeal 20 inimest.

Saaremaalt on toimunud varemgi mitmeid lühiajalisi otselülitusi nii jumalateenistustelt, suvefestivalidelt kui ka mereparaadilt. „Viimasega läks natuke kehvasti”, sõnas teatriülekande toimetaja kolm korda üle õla sülitades.

Pikk ettevalmistus

Kuna teatripidu kantakse üle televisioonis, seadis see omad tingimused kogu ürituse korraldamisele ja kujundamisele. Ülekande toimetaja Gerda Kordemetsa sõnul on koostöö ETVga toiminud juba nädalaid nii lavakujunduse kui ka ürituse ülesehituse osas. Samas pelgab Kordemets natuke seda, kuidas nii suure rahvahulgaga nii väikses majas hakkama saadakse. „Meil on kaamerad saalis, mis kannavad kontserti üle, lisaks on üleval stuudio, kust tehakse osa intervjuusid. Peame olema valmis, et me ei jõua õigeks ajaks inimest üles viia, siis tuleb midagi ümber mängida,” mõtleb toimetaja läbi erinevaid stsenaariume.

Tehniliselt sama igal pool

Ülekande juures abiks olnud, kauaaegse ETV režišööri, praegu vabakutselisena töötava Priit Hummeli sõnul ei ole vahet, kas ülekanne tuleb Viimsist või Kuressaarest. Tehniliselt on tema sõnul asjade käik ikkagi sama. Hummeli sõnul on majja paigutatud kuus kaamerat, mis on sellise ürituse jaoks täiesti piisav.

„Loomulikult, kui me teeksime üritust Linnahallis, siis oleks mänguruumi rohkem. Kuid praegu oleme suutnud kaamerad optimaalselt ära paigutada.”. Hummel räägib, et see on ETV poolt tegelikult ilus liigutus, tulla Kuressaarde sellist üritust tegema. „See teatripidu käib ju külakorda ühest teatrist teise ja kui juba Kuressaarde tullakse, siis tuleb teha see asi ikka korralikult ära.” Kodudesse jõuab telepilt teatrimaja taga asuvast suurest ülekandebussist.

Paar on valmis

Seekordset teatripidu teles juhivad saatejuhid Anu Välba ja Marko Reikop. Mõlemad kinnitavad nagu ühest suust, et tegu ei ole nende jaoks teps mitte tavalise tööpäevaga. „ Vägagi eriline on. Kui tihti me ikka satume väljapoole Tallinnat ja eriti veel Kuressaarde”, räägib saatest „Paar” tuntud Välba. Reikop lisab kõrvalt, et Saaremaale sõitmine on tema jaoks nagu välismaale tulek. „Kõik see praamiga sõitmine ja teie olustik siin. See on nii erinev.”

Reikopi sõnul oli tema jaoks üllatus ka Kuressaare ilus teatrimaja ja energiline personal. „Pole see maja nii väike midagi kui räägitud. Hoopis jubedam oleks, kui peaksime juhtima saadet 400 kohalisest saalist, kus on vaid 200 inimest.”, toob saatejuht näite. Saatejuhid ei karda, et õhtu võiks miskipärast ebaõnnestuda. Mõtet, et Saaremaa murrakuga probleeme tekib, tervitavad mõlemad naerdes. Kumbki seda ei pelga, pigem isegi ootavad teistmoodi keelekõla. Saaremaale omast.

Print Friendly, PDF & Email