Ligi sada inimest jääb tööta (1)

Ligi sada inimest jääb tööta

 

Kuressaares tegutsev ettevõte OÜ Peleriin Medical lõpetab tegevuse, mistõttu kaotab töö ligi sada inimest.

Alates 2000. aastast saksa partnerile ühekordseid kirurgikitleid tootnud OÜ Peleriin Medical täidab viimase tellimuse aprillis, rääkis firma juhatuse liige Tarvi Tiitsaar.

„Oleme sunnitud ettevõtte likvideerima tellimuste mahu järsu languse tõttu seoses maailmaturul toimunud muudatustega,” põhjendas Tiitsaar ning selgitas, et saksa partnerfirmas toimuvad tootmise ümberkorraldused. Firma OÜ Peleriin Medical eraisikutest omanike edasisi plaane ei soovinud Tarvi Tiitsaar hetkel selgitada. „Poolikuid asju ei ole mõtet kommenteerida,” ütles Tiitsaar.

Tarvi Tiitsaar ei osanud ennustada, kas sellised maailmaturu muudatused hakkavad mõjutama ka teisi Saaremaal tegutsevaid ja välismaale eksportivaid firmasid, kuid nendib, et üha enam võtavad üliodava tööjõukuluga Hiina firmad Euroopa allhanked endale. „Seda ka meditsiinitarvikute turul,” ütles Tiitsaar, kelle sõnul mõjub see hävitavalt antud valdkonna tootmisettevõtetele Euroopa Liidus.

Majanduskrahhi algus?

Endine riigikogu liige Olari Taal välistas, et tegemist võib olla Eesti majanduse krahhi algusega. „Tootmise meilt äraviimine viitab otsesele seosele meie heaolu kasvuga,” märkis ta. „Kui näiteks Hiinas on odavam toota, ei saa me seda omanikule pahaks panna,” ütles Taal Oma Saarele, kelle sõnul oleks see sama, kui mõni kaupmees pahandaks, kui inimesed läheksid odavamast poest ostma.

Taal ei pidanud vähemtähtsaks ka meie kõrgelt maksustatud tööjõu mõju säärastele käikudele. „Kuid me ei saa seni, kuni
meil on nö sambata pensionäre, oma sotsiaalmaksu ka 33 protsendilt madalamaks lasta,” märkis ta.

Kaob ligi sada töökohta

Seitse aastat tagasi kolmekümne töötajaga alustanud ettevõtte likvideerimisega kaotab töö ligi sada inimest. „Töölepingu lõppemisest on neid teavitatud 20. märtsi seisuga,” märkis Tiitsaar ning lisas, et kõik 99 töötajat saavad lahkumishüvituse tulenevalt töölepinguseadusest.

Tööturuameti Saaremaa osakonna juhataja Kaie Lepp ütles Oma Saarele, et Saaremaal on praegu vabu töökohti piisavalt. „Reedese seisuga oli meil üleval 308 töökohta. Ma ei mäletagi sellist aega, kui meil oleks pakkuda olnud nii palju töökohti,” lausus Lepp. „Iseasi, kas keegi õmblejatest on valmis minema näiteks Arensburgi hotelli toateenijaks. Teine asi, kui inimesel on peal laenukohustused,” lisas ta.

Lepp ütles, et viimasel ajal ei ole Saaremaal nii suurt koondamist toimunud. „See on nüüd üle paari aasta esimene õnnetu juhus, kui nii suur ettevõte lõpetab tegevuse.”

Tööturuamet ootab OÜ-lt Peleriin Medical koondatavate töötajate nimekirja, et pakkuda neile uusi töökohti või ümberõppeteenust.  Kaie Lepp ütles, et maakonnas on praegu töötuna registreeritud 400 inimest.

Print Friendly, PDF & Email