Endel Loo laulud kolmel CD-l

Endel Loo laulud kolmel CD-l

 

Kuressaarlane Endel Loo sai üllatussaadetise Kanadast Torontost, kuhu ta sõja jalust Rootsi kaudu läks ja kuhu mitmekümneks aastaks elama jäi.

Pärast Eesti taasiseseisvumist Kuressaare ametikoolis õpetajaametit pidanud Endel Loo oli Toronto-aastatel sealse eestlaskonna aktiivsemaid kultuurielu eestvedajaid, sealhulgas üks ESTO päevade korraldajaid. Samal ajal tegutses võluva häälega bariton laulusolistina mitmes ansamblis. 1960-ndatel aastatel salvestati sealsete eestlaste muusikakollektiivide looming vinüül-plaatidele.

Nüüd on kuldsete kuuekümnendate laulud kolmel CD-l jõudnud kaugelt Ameerika mandrilt Saaremaa oma kodupaigaks valinud muusikameheni.
Plaadil „Külasimman” (bariton Endel Loo, kannel Alfred Kuus ja viiul Ernst Ottan) on 15 laulu, põhiliselt valsid, polkad, reilenderid ja padespanid. Tuntumatest paladest saab plaadilt kuulata „Kaerajaani”, „Metsa läksid sa”, „Labajalavalssi”, „Üks vanamees raius” ja teisi populaarseid laulukesi.
Teisel plaadil „Tantsutaktis” (Harry Liivi ansambliga laulab Endel Loo) on üheksa lugu.

Üle neljakümne aasta tagasi esitas nüüdne saarlane võõrsil laulu „Saaremaa”, nagu aimates, et kunagi saab temast endastki Saaremaa elanik.

Vahest oma aja kõige kuulsam plaat on „Raha paneb rattad käima”. Selle nimilaul kõlas tol ajal tihti ka Toronto raadiojaamades.

„Sealne õhkkond oli väga kultuurilembene. Käisime maestro Helmi Betlemi juures laulu õppimas. Tema stuudios see idee tekkiski. Meil oli tore lauluühing. Koos mõtlesime välja ja koos tegime. Püüdsime oma esinemistes edasi anda rahvuslikku joont ja usun, et see läks ka õnneks,” tuletas mitmekülgsete huvidega mees meelde kauget aega.

Kahjuks ei tea Endel Loo seda saladuslikku inimest, kes vinüülplaatidele salvestatu CD-dele kandis.

„Eks mul oli tol ajal ka austajad või fänne, nagu nüüd öeldakse. Ilmselt keegi neist on selle töö ette võtnud. Digitaaltehnikaga salvestatult kõlavad need lood isegi paremini,” kiitis Loo plaatide tehnilist külge.

Oma lauljatee algusest ja tunnustatud laulupedagoogist Helmi Betlemist on Endel Loo kirjutanud oma raamatus „Killud”.

Print Friendly, PDF & Email