Eesti teater pidutseb Kuressaares

Eesti teater pidutseb Kuressaares

 

Homme jõuab lõpuks kätte teatrirahva poolt kauaoodatud päev, mil antakse üle Eesti oma Oscarid. Kuressaare Linnateater võõrustab Eesti teatriparemikku, et Eesti teatri aastaauhinnad leiaksid endale omanikud. Preemiaid jagatakse 2006. aasta tegude eest.

Kuressaare Linnateatris on juba nädal aega lava üles ehitatud, teoreetiline töö algas aga palju varem. Kuidas see juhtus, et teatripidu sel aastal Saaremaal toimub, ei mäleta teatridirektori kt Aarne Mägi sõnul enam õieti keegi.

„Ma tean seda, et Ain Lutsep oli öelnud, et teeme siis Saaremaal ja Rein Oja kinnitas, et Saaremaal muidugi, ja siis veel Indrek Saar ütles, et Saaremaal jah, ja meie teatri omad nõustusid, et väga hea! Üks versioon on veel see, et tegelikult tuli initsiatiiv Kuressaare linna poolt ja kolmas versioon on, et Indrek Saar ütles,” püüab Mägi algust meenutada. Igatahes võeti otsus eelmise aasta kevadel Teatriliidus vastu ja nii see homme, 27. märtsil ehk teatripäeval, siin Saaremaal toimubki.

Kuressaare teatri enda viiele inimesele on appi tulnud pidu üles ehitama kunstilise juhi kt Priit Hummel Eesti Nukuteatrist ja vabakutseline kunstnik Inga Vares. Mõlemal on televisioonis töötamise kogemus. Priit Hummeli kohta teab Mägi öelda: „Ta oskab näha seda Saaremaa mõistes mastaapset projekti natuke terviklikumalt.” Et Inga Vares on aga varem juba Kuressaares töötanud, nimelt oli ta etenduse „Väike Merineitsi” kunstnik, on koostöö veelgi hõlpsam.

Korraldustöös osalevad ka kohalikud noored, nii ühisgümnaasiumist kui ka Kuressaare gümnaasiumist.

„Siin me oleme – nuta või naera!”

Kogu homne üritus on kantud rahvusromantilisest teemast. Ühtki smokingu- või frakikandjat ukse taha küll ei jäeta, ent nagu Aarne Mägi rõhutab, on erilise tähelepanu all soliidselt rahvarõivais tulijad.

Mägi on kokku pannud ka homse peo stsenaariumi, mis näeb ette, et pidu kestab kella 18-st kuni üheni-poole kaheni öösel. Kui möödunud aastal naasid pidulised ühiselt koju rongiga, siis tänavusele teatripeole paneb mandrirahva jaoks kindlasti punkti ühine praamisõit.

Programmis on võimalikult palju kasutatud Saaremaa oma inimesi. Nii näiteks algab pidu lauluga suvelavastusest „Mereröövel vastu tahtmist”, edasi esitab Argo Aadli „Saaremaa valsi” minoorse variandi, veel võib laval näha Erko Niitu, KG poisteansamblit Jepps ja programmi lõpetavad kaks numbrit SÜGi kabareest. Elavat muusikat tantsuks pakub ansambel Lehmakommionud.

Esmakordselt Saaremaalt kaks tundi otse-eetrit

„See ei ole telešõu. See on lihtsalt televisiooniülekanne aastaauhindade kätteandmisest,” ütleb Mägi, tunnistades, et pidu on ennekõike mõeldud ikkagi just teatriinimestele.

„Kui auhindade kätte andmise osa on läbi, siis tuleb pärast AK-d uuesti taaslülitus Kuressaare linnateatrisse. See kestab samuti tund aega ning õhtujuhtideks on Anu Välba ja Marko Reikop.” Algselt pidi Reikopi asemel olema Ilmar Raag, ent ETV otsustas siiski teisiti. „Välba teeb peopaigast lühiintervjuusid ja Reikop ajab 5–6 auhinna saanuga natuke pikemalt juttu.”
Kokku teeb ETV ligi 2-tunnise otseülekande, mis on ETV-le esmakordne nii pikk otseülekanne Saaremaalt.

400 inimest 200-kohalises teatrimajas

Kuressaare Linnateatri saali mahub ca 200 inimest. Külalisi teatripäevapeole on aga oodata ligi 400. Seega on kasutusele võetud kõik selleks vähegi sobivad ruumid. „Saalis on kohad nimeliselt reserveeritud ainult žüriiliikmetele ja nominentidele,” rääkis Mägi. Külalised teistest teatritest saavad olla kahes külgsaalis, kuhu on üles seatud suured LCD televiisorid. Aega võib veeta ka keldrikorruse kohvikus ja üleval Mustas saalis, millest tehakse improviseeritud baar ehk Kaltsuvaiba kõrts.
Kogu üritust on Kultuurkapital toetanud 60 000 krooniga ja Kuressaare Linnateater lisas omakapitalist samapalju juurde.

Õhtut juhivad esmalt Garmen Tabor ja Piret Rauk, hiljem Ott Aardam ja Indrek Saar. Vahesignatuurid on teinud Villu Veski.

Teatripäev ETV-s:
T 27. märtsil kell 20, jätkub pärast AK-d kell 21.35, kordus R 30. märtsil kell 23.25. Reporterid Anu Välba ja Marko Reikop.

Print Friendly, PDF & Email