Läänemere toidutee tuleb Saare- ja Muhumaale

Kui kõik läheb plaanide kohaselt saavad Lääne-Eesti saared tuleval aastal üheks osaks omanäolisest turismiprojektist, mida kavandavad MTÜ Eesti Maaturism ning põllumajandusministeerium.

Tegemist on Läänemere toidutee projektiga ning sellega tahetakse kaardistada paikkonnale omaseid roogasid pakkuvaid toitlustuskohti ning ühendada need seotud marsruudiks (nagu Prantsusmaal on juustuteed).
MTÜ Eesti Maaturism tegevjuht Varri Väli ütles Oma Saarele, et Eestisse kavatsetakse luua kaks turismiteed: üks, mis hõlmaks Ida- ja Kesk-Eestit ning teine Tallinnat ja Lääne-Eestit.

Et projekt on algusjärgus ning eeldab rahvusvahelisi leppeid (lisaks Eestile kuuluvad sinna veel Soome, Läti, Leedu, Saksamaa ning oodatakse Norra, Taani, Poola ja Venemaa liitumist), said kolmapäeval põllumajandusministeeriumis toimunud kohtumisel paika alles esimesed töösuunad.

„Läänemere köögis on palju ühist,” nentis Väli, tuues näiteks kartuli, sealiha, kala , musta leiva, õlle ja ka viina, mis tehtud viljast.

Toidutee projektiga ootab MTÜ Eesti Maaturism ühinema söögikohti ja turismitalusid, mis kas pakuvad rahvuslikku toitu või demonstreerivad turistidele leiva küpsetamist või kala suitsutamist. Kohad valitakse välja ka lähtudes kohalike vaatamisväärsuste asukohast ning oluline on autoga juurdepääs.

Väli ütles, et toiduteel olevad söögikohad saavad kindlad märgistused ning oluline on ka marsruudile viitade ülespanek. „Kindlasti tulevad ka infomaterjalid – näiteks kaardid. Lisaks tahaksime informatsiooni üles panna internetti,” tutvustas Eesti Maaturismi tegevjuht.

Seda, millised söögikohad Saare maakonnast võiksid olla tulevikus toiduteega ühinenud, Väli veel öelda ei osanud, kuid ei välistanud näiteks Kaalit ja Lümandat.

„Oluline on kas või see, et turist saaks ühe marsruudi läbitud ühe-kahe päevaga ning et tal oleks valida näiteks Eesti-Soome või Eesti-Läti reis,” ütles ta.

Print Friendly, PDF & Email