Jää jumalaga, Saaremaa ühisgümnaasiumi puberteet

Jää jumalaga, Saaremaa ühisgümnaasiumi puberteet

 

Igal kevadel, kui päike hakkab taevavõlvil aina kõrgemaid kaari võtma ja mätas näikse juba kuiv olevat, jõuavad taas kätte Saaremaa miniteatripäevad – naeru- ja laulude aeg. Sel aastal leidsid pidustused aset juba 16. korda, seekord deviisi all: “Jää jumalaga, puberteet!”

Temaatiliselt noortepärase Teatrimehikese (Jörgen Liik) juhtimisel jõudis publiku ette 19 lavastust. Kolme päeva jooksul žürii silme eest läbi käinud etendused olid kõik omamoodi põnevad ja eripalgelised – saades nii kiitvaid kui ka laitvaid kommentaare.

Etendusi oli Saaremaale hindama tulnud terve hulk teatrikorüfeesid, üks nimekam kui teine: Velvo Väli, Indrek Saar, Uku Uusberg, Urmas Lennuk, Garmen Tabor, Andrus Vaarik, Eva Klemets, Monika Läänesaar, Andres Noormets, Lee Trei, Tõnis Kipper ja Viljar Aro. Sel aastal Respektistideks nimetatud seltskond oli traditsiooniliselt professionaalne, suutes vaatamata oma kriitilistele märkustele siiski säilitada ka inimlikkust ja heasoovlikkust.
16. festivalil esindas Saaremaad kokku viis truppi. Neist kolm oli pärit Saaremaa ühisgümnaasiumist, kus üritus ka toimus.

Lisaks SÜG-i Kreverale, Kreisisele ja LaMa Teatrile said etendusega maha Kuressaare gümnaasium ja Orissaare gümnaasium. Loomulikult ei puudunud ürituselt seekordki n-ö klassikud: nelja trupiga osalenud rakverelased, Jõgeva Liblikapüüdja, Tallinna 32. KK jt, kuid oli ka esmaüritajaid.

Üritust juba selle algusest peale vedanud õpetaja Rita Ilves nentis pärast lõpetamist: “Kuigi puberteet on raske ja keeruline aeg, võib sealt leida ka ohtralt kauneid hetki, ja sama kehtib ka festivali kohta. Kuigi jalatallad on ümmargused ja suu ei ole valmis enam kõiki keerulisi sõnu välja ütlema, suudan ma siiski lausuda, et üritus on kulgenud superekstraladusalt tänu usinatele SÜGi õpilastest töösipelgatele, respekteerivale žüriile ja vahvatele truppidele. Ja ehkki lõpetamisel kõlas veel kord festivali tunnuslause: jää jumalaga, puberteet!, tahaks loota, et seda ei saa tõlgendada mõttena – jää jumalaga, festival!”

Hendrik Kuusk,
Marili Pärtel

XVI miniteatripäevade
tulemused:

Grand prix – Rakvere gümnaasiumi Pühapäeval Kell 4
Esimene laureaat –
Tallinna 32. KK Tunderakk
Teine laureaat – SÜG-i Krevera
Kolmas laureaat – Viljandi CAR
Parim naisosatäitja Marian Heinat (Debora Vaarandi) SÜG-i Krevera
Parim meesosatäitja Tõnis Niinemets (Vanzetti), Rakvere gümnaasium
Parim lavakujundus –
Rakvere gümnaasiumi Pühapäeval Kell 4 omalooming “Sacco ja Vanzetti”
Parim muusikaline kujundus –
Tallinna 32. KK Tunderakk
Parim juhendaja Virko Annus –
Kullo Teatrikool
Parim Saaremaa trupp – SÜG-i Krevera
Publiku preemia – Rakvere LN etendus D. Harmsi “Juhtumisi”
Näitlejapreemiad – Kaspar Kannelmäe (Toomas Nipernaadi III; Tallinna 32. KK Tunderakk); Liis Lindmaa (Mimi McVicker; Rakvere Gümn TA); Annika Kuldmaa (Tanja; Jõgeva gümn Liblikapüüdja); Kristel Vimberg (osatäitmised etenduses “Juhtumisi”; Rakvere LN)
Lemmik-žüriiliige – Uku Uusberg
Eripreemiad:
Laura Liventhal, SÜG LaMa Teater “Suur vend” – idee eest
Marili Pärtel, SÜG LaMa Teater “Suur vend” – idee eest
Paula Solvak ja trupp Kullo Teatrikool – omaloomingu eest
Henri Nõmm, Jüri gümn Vaba Valik – lavalise vabaduse eest
Riin Aljas, SÜG-i Krevera – Leida rolli eest
Maaja Hallik, Keila gümn – lavalise iseseisvuse eest
Heleriin Karring, Keila gümn – lavalise iseseisvuse eest

Print Friendly, PDF & Email