Valjala rahvamaja taasavati pärast remonti vahva peoga

Valjala rahvamaja taasavati pärast remonti vahva peoga

 

Pärast põhjalikku kapitaalremonti taasavati 57-aastane Valjala rahvamaja laupäeva õhtul vahva peoga. Kuus miljonit krooni maksma läinud renoveerimise käigus anti hoonele uus nüüdisaegne ilme. Pilkupüüdvad on nii 200-kohaline saal kui ka kõik teised ruumid. Mööbelgi on uus.
Uue välisilme saab 1950. aasta 15. oktoobril valminud hoone aga eeloleval suvel.

Avapeol tänas Valjala vallavanem Kaido Kaasik kõiki, kes maja uueks aitasid luua. Maavanem Toomas Kasemaa toonitas kultuuri osatähtsust maarahva jaoks. Saaremaa Omavalitsuste Liidu juhid Raimu Aardam ja Jüri Pärtel rõõmustasid koos Valjala inimestega ja andsid üle omapoolse meene.

Valjala kultuurirahvast olid õnnitlemas maakonna kultuuritöötajad, kes nähtust väikese kadeduseokkagi hinge said. Valjalast pärit staažikas SÜM-i laulja ja kultuuriloolane Heinrich Männa rõhutas selle maja ajaloolist tähtsust ja tundis heameelt, et hoone nüüd juba uuendatud kujul taas rahva teenistuses.

Vanimaks osalejaks taasavamispeol oli 95-aastane kunagine aktiivne majandus- ja kultuuritegelane Augustin Maripuu,
kes polnud oma hinnanguis kitsi tänastele tegijatele kiitust jagama. Elurõõmus eakas mees meenutas sedagi, kuidas ta ise kunagi rahvamaja ehitamisel osales.

Lisaks Valjala lauljaile, tantsijaile ja pillimeestele astus lavale sünnisaare rahvast lauluga kostitama aastaid tagasi Muhumaa meheks saanud Ivo Linna. Külalisesinejaist laulsid saalitäiele publikule Tornimäe segaansambel ja külakosti pakkus veel Saaremaa ühisgümnaasiumi teatritrupp Kreputlased.

Veerandsaja-aastase vaheaja järel oli taas kokku tulnud ansambel Raju, kes publikut oma etteastega rõõmustas.

Eriprojekti järgi valminud Valjala rahvamaja oli eelmise sajandi keskel Eesti maarahvamajadest suurim ja uhkemgi.

„Valjala vallal on väga pikaajalised kultuuritraditsioonid ja vähemaga leppida oleks olnud lausa piinlik. Valjala inimesed väärivad seda uhket maja. Pidulik avatseremoonia näitas, et nüüdsest toob see maja meie kultuuriellu uut hingamist,” rõõmustas vallavanem Kaido Kaasik.

Viktor Martel märkis, et ennekõike on see RAHVA MAJA, mis avatud kõigile, alates lastest kuni eakate inimesteni välja. „Siit saavad kosutust hing, ihu ja vaim,” rõhutas Martel.

Kultuurijuht hindas kõrgelt valjalaste armastust koorilaulu ja rahvatantsu vastu. Vallas tegutseb mitu koori ja tantsurühma ning veel mitu arvestatavat taidlusringi. Rahvamajas saavad koos käia seltsid ja seltsingud.

Vallavanema hinnangul on vallajuhtidel nüüdsest hea võimalus võõrustada oma kultuurikoldes kõrgeid külalisi, olgu või tegemist kroonitud peadega, oma riigi tippjuhtidest rääkimata.

Print Friendly, PDF & Email