Suri Saaremaa vanim lammas

3. märtsil suri 12 aasta vanuses Saaremaa teadaolevalt vanim lammas.

24. aprillil oleks saanud ta 13-aastaseks. Tegu oli heade emaomadustega eesti tumedapealise lambaga. Nagu inimesedki on ka iga lammas isemoodi kas siis välimuse või loomu poolest. Karja tähelepanuväärseid liikmeid paneb peremees tähele!

Kui vanaks elab lammas?

Suurem osa lambaid ja eriti jäärapoisse lõpetavad oma elu tavaliselt 6–12-kuuselt. Just talleliha on meil see kõige hinnalisem ja nõutavam toode! Islamimaailmas hinnatakse kõrgemalt rasvast vanalamba liha.

Meie lambakasvatustaludes peetakse põhikarjalambaid, kelle ülesanne on tallesid sünnitada, reeglina 5–6 aastat. Seejärel asendatakse nad noorematega. Kui lambal on eriline sugupuu või väärt omadused, võib mõne üksiku lamba elu veel jätkuda. Tegu seega siis eriliste lemmikloomadega. Lammas elab normaalsetes tingimustes tavaliselt kuni 10-aastaseks.

Aga lambad ei pea surema vanadussurma. Ka vana lamba liha ringleb turgudel.

Teadaolevalt on kõige vanem lammas elanud 28-aastaseks. Dyfedi-nimeline lammas poegis elu jooksul kokku 40 korda. Kõige vanem lammas Eestimaal on elanud 18-aastaseks.

Ootan teateid tähelepanuväärsete lammaste kohta:
veikomaripuu@hot.ee  või tel. 51 46 732.

Veiko Maripuu,
Mäe Maatalu peremees

Print Friendly, PDF & Email