Egon Nuter ja Aleksei Turovski Kuressaare omalavastuses (1)

Egon Nuter ja Aleksei Turovski Kuressaare omalavastuses

 

Aprilli keskel jõuab Saaremaa publiku ette tõsine draamatükk – Edward Albee „Loomaaialugu”. Albee näitekirjanikuna jõudis siinse publiku ette juba 90-te lõpus Saaremaa rahvateatri esituses. Seekord toovad 1928. aastal sündinud Albee näidendi „Loomaaialugu” vaatajate ette Egon Nuter, Aarne Mägi ja Aleksei Turovski.

See on lugu inimsuhetest, kus üks mees jutustab teisele oma loo, mis lõppeb aga sellega, et üks mees tapab ennast teise käe läbi ära. „See on väga keeruline lugu,” tunnistab üks osatäitjatest Aarne Mägi.

„Tekst on täiesti muutmatul kujul, koos kommentaaridega, nii nagu on originaalis, aga oleme natuke muutnud vormilist külge. Kaasasime kolmanda tegelase,” selgitab Mägi Turovski mängu võtmist. Tuntud zooloog astub lavastuses üles siiski iseendana ja räägib loomade maailmast, lisab Mägi. „Tekkis selline mõte, et tooks paralleele maailmaga, mis kuulub zooloogia valdkonda.”

Vana Baskini teatri näitleja-lavastaja Egon Nuter on seni Kuressaare linnateatris üles astunud vaid külalislavastustes, seega on see tema debüüt külalisnäitleja ja -lavastajana siin linnas. Tükk tehakse valmis mõttega, et seda edaspidi ka mujal Eestis mängida.

Edward Albeed on Saaremaal mängitud varemgi, nii näiteks 90-te lõpus lavastust „Mängud” (algselt „Keskeakriisid”), mis valiti Põlvas II harrastusteatrite riigifestivalil nelja parema hulka.

Oma esimesed näidendid 1950ndate aastate lõpus kirjutanud Albee on vormis püsinud tänase päevani, tema viimane näidend ilmus 2004. aastal. „Loomaaialugu” (1958) on Albee debüütnäidend, millele järgnesid sellised nimed nagu „Bessie Smithi surm”(1959), „Ameerika unistus”(1960), „Kes kardab Virginia Woolfi?” (1961), „Habras tasakaal” (1966), „Kõik aias” (1967).

Kunstnikutöö teeb lavastusele Anna Sui, kes viimati tegi kujunduse rahvateatri lavastusele „Abruka lood”.

Print Friendly, PDF & Email