Didasko Naised Hammarimaja kaminasaalis

Täna õhtul esietendub Hammarimaja kaminasaalis Didasko kultuurikooli egiidi all Märta Tikkaneni värssromaani ainetel lugu „Naised”. Lavastuses mängivad Ellen Teemus ja varem teatritegemist vaid kõrvalt vaadanud Kristina Sonntag ning Tatjana Iilane.

See on lugu naisest, kelle elus on alkoholiprobleemidega mees ning seda jutustavad kolm naist kolmes keeles: Sonntag soome, Iilane vene ja Teemus eesti keeles. „Igal naisel on oma lugu rääkida, kusjuures see lugu kordub, sest ega probleem ei olene ju keelest,” tutvustab Ellen Teemus.

Kuigi tegu on värssromaaniga, kinnitab Teemus, et lugu on mõistetav kõigile: „Seda ei tasu karta, et see on värssromaan – see ei ole luuletustes, see on vabavärsis ja see kõlab nagu proosa. Ainuke, mis seda eristab, mille poolest on teksti raske meelde jätta, on see, et sõnade järjekord on natuke teine, kui me eesti keeles oleme harjunud rääkima.”

Lavastuse „Naised” on lavale pannud Ellen Teemus, kelle sõnul valiti see lugu just eksperimendi mõttes: „Esiteks, ma muidugi tahtsin ennast proovile panna, kas mul tekst jääb veel meelde ja siis ma tahtsin vaadata, kuidas tuleb välja, kui inimesed on täiesti teatrivabad inimesed,” ning tunnistab, et oli meeldiv kogemus. „Selle etenduse jaoks ma palusin neil kokku tulla, andsin teksti ja nad on tulnud sellega toime, kusjuures oma rollid on nad põhiliselt ise lahendanud.”

Kammerlik lugu tuleb vaatajate ette Hammarimaja kaminasaalis, mis asub Kauba tänaval Hanvari vastas rohelise maja hoovis. Saali mahub korraga vaid 35 inimest ja naistepäevaks on lubatud ka väikene üllatus.

Print Friendly, PDF & Email