Hea Ave Alavainu! (9)

Lugesin Sinu 21. veebruaril Oma Saares ilmunud arvamusartiklit ja see tegi mind kurvaks.

Jääbki arusaamatuks, mis Sinus on Keskerakonna ja Ain Seppiku vastu suisa vahkviha üles kergitanud. (Kirjuta Sinagi Keskerakond edaspidi suure tähega – eesti keele tundjana ja austusest oma hariduse vastu passiks see Sulle rohkem, vaatamata sellele, kas käsi tõrgub või mitte).

Ma ei tea muidugi, kes need sõnakullerid olid, kes (sepikupäev on tegelikult vaimukas!) toreda ürituse maatasa tegid ja ega see eriti oluline ole – sellele, kes igast valimistega seotud ettevõtmisest kondi teeb, mida ainult järada, paku või pikkpoissi, koera lemmikpalaks mõtleb ta selle niikuinii.

Et Kärdlas toimunud Viigri sõbrapäeva lõunasöögi mõttest ühepoolset arvamust ei ladestuks, siis pean Ain Seppiku „kontsertmeistrina“, nagu Tarmo Mänd tabavalt ütles, vajalikuks mõnd seika Su jutus kohendada.
Sa kasutad sõna „kesik“, kuigi filoloogina peaksid teadma, et selle sõna vaste on „noor siga“. Keskerakonna vapiloomaks on ninasarvik, seega tükk maad tõsisem tegija, kui napi elukogemusega ruigam sulunurgas. Arvan, et Sinu leksikoni ei sobi juure-ojalik ilkumine.

Mis kohaliku logistika lonkamisse puutub, siis oli see tegelikult kenasti kahe jalaga maa peal. Ühte asja ei näinud me tõesti ette, et kui tavapäraselt käib selles ontlikus söögikohas talvepäeval keskmiselt 50–60 inimest lõunatamas, siis sõbrapäev tõi kahe tunni jooksul kokku umbes 200 külastajat. Ja ma ei tahaks tõesti uskuda, et ükski ema sellepärast nina vingu tõmbas, et lapsed kõhu täis said! Ja sellel, et lapsi nõnda palju sai, oli üsna proosaline põhjus – koolis oli n-ö supipäev…

Aga emaga, kelle 10-aastasel pojal Ain Seppik vanematelt Keskerakonna poolt hääletamist nõudis, tahaksin ma küll vestelda, sest julgen siinkohal väita, et tegu on ilmselge arusaamatusega: ühelgi tosinkonnast valimiste raames korraldatud üritusest pole Ain Seppik kutsunud hääletama ei enda ega Keskerakonna poolt, Ain Seppik on vaid tutvustanud põhimõttelisi seisukohti ja ainuke, mida ta on nõudnud, on piirdunud kolme sõnaga:“Valima tuleb minna!“

Täpsustuseks. Kui Sa võtad punase ja rohelise markeri, nagu lubasid, ning alustad tõsist „maha-tõmbamise-alles-jätmise“ tööd, siis parima tulemuse saanud valimisliidu põhjal ei saa Sa ka kõige sügavama soovi korral iseenda jaoks otsust teha, sest riigikogu valimistel saavad kandideerida ainult erakonnad ja üksikisikud, mitte valimisliidud.

Ja lõpetuseks.

Kas Sa mäletad, Ave, veel aastat 10–12 tagasi, kui me seisime kunagise ajalehe Hiiumaa trepi kõrval ja ma ütlesin: „Ave, hoia ennast poliitikast eemale, see ei sobi Sulle. Sa kirjutad suurepäraseid luuletusi, tee seda, mida Sa väga hästi oskad.“ Sa vaatasid mulle otsa ja küsisid: „Arvad?“

Arvasin küll.
Arvan ka praegu.
Edu Sulle!
Endiselt lugupidamisega

Jaanus Kõrv
Eesti Keskerakond

Print Friendly, PDF & Email