Poisid laulsid poistelaulu

Poisid laulsid poistelaulu

 

Laupäeval Kuressaare gümnaasiumi aulas toimunud Poistelaul 2007 Saaremaa eelvoor lõppes edukalt üheksale poisile, kes pääsesid edasi vahevõistlusele ehk üleriigilisse vooru. Osalema oli aga seekord tulnud tervelt 24 poissi.

Nooremast vanuseastmest – kuni 7-aastased poisid – pääsesid edasi Alo Benno, Märten Lehto (mõlema juhendaja Laine Lehto) ja Karl Jõgi (juhendaja Pilvi Karu), neist viimane sai oma vanusegrupis ka esikoha. Karli viis võidule Alo Mattiiseni laul „Kui mind keegi ei sunniks”. Noorim vanusegrupp oli ka kõige suurema osavõtjate arvuga.

8- ja 9-aastastest poistest pälvis lauluga „Kikilips” esikoha Carlos Liiv (juhendaja Riina Oeselg).

10- ja 11-aastaseid poisse läheb riiklikku vooru esindama Hans-Olavi Vaher (juhendaja Pilvi Karu) lauluga „Luukere meresõit”.

12-aastaste ja vanemate (kuni häälemurdeni) poiste vanusegrupp oli žürii hinnangul kõige võrdsema tasemega ja seetõttu läheb sealt tänavu Saaremaad esindama kolm poissi: Mihkel Vendel (juhendaja Malle Veske) lauluga „Halb või hea”, Gerrit Siiner (juhendaja Madli-Maria Vainokivi) lauluga „Kel on laulud laulda” ning laupäeval esikoha koju viinud Martin Õisnurm (juhendaja Veikko Lehto) lauluga „Tähekild”.

Vanimas vanusegrupis – häälemurde läbiteinud kuni 20-aastased poisid – tuli võitjaks Preedik Heinmaa (juhendaja Laine Lehto), kes läheb vahevõistlusele „Lauluga surnud linnust”.

Poiste tase oli väga hea, nii mitmedki üllatasid tugeva hääle ja vaba esitusega. Küll jättis mõnikord soovida laulu valik, millele juhendajad peaksid siiski rohkem tähelepanu pöörama. Loodetavasti on järgmisel aastal osavõtjaid rohkem ka mujalt maakonnast.

Žüriisse kuulusid Imbi Kolk, Anita Kangur ja Tiit Aavik. Saaremaa ürituse korraldaja ja läbiviija oli Kuressaare gümnaasiumi muusikaõpetaja Veikko Lehto.

Poistelaulu konkursi ajaloost

Esimene Poistelaulu konkurss leidis aset 1999. aastal Eesti Meestelaulu Seltsi eestvõttel. Võistluse eesmärgiks on jätkuvalt poiste- ja meestelaulu propageerimine ning tublimate poiss-solistide esiletoomine ja tunnustamine.

Võistlus toimub viies erinevas vanuseastmes ja algab maakondlike eelvoorudega.

Maakonna tublimad sõidavad vahevõistlusele Tartusse või Tallinna, kus lauljaid saadab juba professionaalne saateansambel. Vahevoorude parimad pääsevad pidulikule lõppkontserdile, millest tehakse ka teleülekanne.

Saaremaad on siiani esindanud suurepäraselt kaks laulumeest. Preedik Heinmaa saavutas nii 1999. kui ka 2001. aasta konkursil I koha. 2003. aasta võistluse võitis Karl-Jörgen Viskus. Võistluse peapreemiateks on alati olnud jalgrattad ja võimalus esineda Estonia kontserdisaalis toimuval pidulikul emadepäeva kontserdil.

Print Friendly, PDF & Email