Jaanus Tamme usub, et unistused saavad ükskord tõeks

Jaanus Tamme usub, et unistused saavad ükskord tõeks

 

Te teate teda küll, ehkki ei pruugi tunda – Jaanus Tamme on paljude auhinnatud reklaamide autor ja tema kujundatud plaadiümbrised tõmbavad riiulis pilku. Üheks õnnestunumaks peab ta 2004. aastal tehtud kujundust Jaan Tätte autorikogumikule „Olemine“. Lisaks teeb Jaanus sõpradega koos seiklusajakirja „Go Travel“.

Nii kuulus kui nimetet vilsandlane Jaanus muidugi ei ole. Aga kuulsaks võib ta saada. Siis, kui sel sügisel teeb teoks ühe oma unistustest ja seilab väikese jahiga võistu üle Atlandi. Ja siis teab Jaanus Tamme nime küllap iga saarlane, sest see mees on juba aastaid olnud Saaremaa Merispordi Seltsi liige!

“Avamerepurjetamine on olnud mu unistus lapsest saati; vahepealsetel aegadel, kui õppisin ja intensiivselt töötasin, ei tulnud see kõne allagi, siis oli mugav visata surfilaud autokatusele ja minna võimalusel merele tuuli püüdma. Praegu ei usu ise ka, et olen nii kaugele jõudnud.”

2007. aasta 16. septembril tahab Jaanus oma apelsinipunase Open 650 klassi kuuluva Lenduriga startida MiniTransati võistlusel, et ületada üksinda (võidu teiste omasugustega muidugi!) Atlandi ookean La Rochelle´ist (Prantsusmaa) läbi Madeira Salvador da Bahia´sse (Brasiilia). Umbes oktoobri keskpaigas saab selgeks, kas see unistus on täide läinud.

Järjekindlus viib loodetavasti sihile

Just nimelt järjekindlus tundub olevat see, mis selle suure mehe sihile viib, mitte jonnakus. Sest seda viimast ei ole tema rahulikus loomuses mitte. Jaanus nimelt paistab välja a l a t i marurahulik, tean omast käest, kui helistasin Pitka pealt ja hõiskasin: “42 knotsi tuli ära!” Ja tema vastas umbes midagi sellist: “ Super-super! Jube kahju, et ma ei ole praegu Lenduriga seal!”

Mis see muu kui järjekindlus on, mis sunnib juba teist korda läbima kadalippu MiniTransati stardini. Kaks aastat tagasi (võistlus toimub üle aasta) ebaõnnestus Jaanus kvalifikatsioonisõitudel ja ei pääsenud seega nimekirja. 2004. aasta novembris katkestas Tamme 1000 miili non-stop kvalifikatsioonisõidu Korsikal tugeva tormi tõttu.

Ta jõudis läbida 620 meremiili ja olla merel nädala. Teine ebaõnnestumine oli 2005. aasta mais, kui vajalik 1000 meremiili Vahemerel võtmata jäi. Siis segas vahele hammas, mis valutavana purjetaja elu põrguks tegi ja sundis sõitu Prantsusmaa rannikul katkestama.

Takkajärele tõdes Jaanus, et ju siis oli maal mõni asi balansist väljas ja vajas kordategemist: “Ma ei tundnud õieti mitte midagi erilist, kui pidin mõlemal korral katkestama. See on nagu vormelisõit – kui midagi juhtub, oled mängust väljas ja sellega tuleb leppida. Kellele teisele ma ikka midagi tõestan kui ainult iseendale.”

Eelmist aastat võttis Jaanus järjekindla rahuga, natuke purjetas siin ja seal (loe: Eestis, Hispaanias, Prantsusmaal), tegi tööd, võttis nii muuhulgas kasvatada metsast leitud Poisu (hundikoerakutsikas), tegigi korda oma Tallinna kesklinna kodu ja pereelu ning kogus eelseisvaks energiat.

Nüüd, uue aasta alguses, võttis ta naise ja lapse, kutsus sõbrad ka ja sõitis Hispaaniasse – nagu ta ise ütleb – “Lenduriga natuke hullama”. Tegelikult tähendas see nädalajagu apelsinipunasega kiiremaid ringe, et testida, kas kõik, mis külge pandud, ka küljes püsib.

Loe edasi tänasest lehest!

Print Friendly, PDF & Email