Salme jõe parandustööd teeb SV Torutööd AS

Salme jõe parandustööd teeb SV Torutööd AS

 

Kolmest Salme jõe taastus- ja puhastustööde riigihanke konkursil osalenud firmast kuulutas komisjon võitjaks SV Torutööd AS-i, eelistades nende pakkumist OÜ Veemaailm INC ja Lihula Maaparandus AS-i omale.

Salme vallavanema Kalmer Poopuu sõnul on jõgi plaanitud korda teha 600 meetri ulatuses ning selleks kulub 2,3 miljonit krooni, millest Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) maksab kinni 1 871 240 krooni ja vald ise 428 760 krooni. Jõe korrastamisega loodetakse piirkonnale anda juurde väärtust ning turgutada arendustegevust.

Jõepõhja korrastamine, vee puhastamine setetest, võsa eemaldamine ja kaldapinna kõrgendamine peaks parandama Salmel elukeskkonda. Praegu on jõega paralleelselt kulgeva Liiva tänava majade õued kõrgvee ajal liiga niisked. Jõevool on mingil määral takistatud nii saastatuse kui ka kooli juurde paigaldatud jalakäijate silla tõttu. Varem jões elutsenud kalad on asendunud vanade autokummidega.

Aastaid tagasi tehti korda jõe suudmepool ning vallavanema sõnul on ka kalad seal uuesti elutsema hakanud. Nüüd ei pea Salme kalamehed enam Nasval kalastamas käima.

SV Torutööde AS-iga sõlmitud lepingu järgi oleksid tööd pidanud algama juba eile, kuid praktiliselt saab nendega alustada alles siis, kui paberimajandus on korras. Kalmer Poopuu avaldas lootust, et jõgi saab korda käesoleva aasta augustiks, kuid lisas, et kõik oleneb sellest, kui kaua on jõgi jääs ning kui kõrge on kevadel veetase.

Vallavanem mainis, et tulevikus on vallal plaanis korda teha terve jõgi, et tekiks taas ühendus Ariste lahe ja Suure Katla lahe vahel. Sild, mis praegusel hetkel on alla vajunud, soovitakse kunagi taastada, et oleks võimalik väiksemate paatidega mööda jõge vabalt liigelda.

Print Friendly, PDF & Email