Must päev Tallinna börsil: langus võib jätkuda

Tallinna börsil lõppes eile järsu kukkumisega 19 päeva kestnud tõusutsükkel – päeva kokkuvõttes langesid eranditult kõikide aktsiate hinnad. Äripäev Online nimetas eile toimunud aktsiate hüppelist langust isegi krahhiks ja selle aastatuhande seni suurimaks kukkumiseks.

Miljonite kroonide eest erinevate ettevõtete aktsiaid omav Kuressaare abilinnapea Kalle Koov ütles, et viib end börsil toimuvaga kurssi õhtul hilja Äripäeva lugedes, sest töö linnavalitsuses päeval vaba aega ei jäta.

„Praegu, tulles volikogust kuulsin Urmas Treieli käest, et börsil on olnud mingi langus – 6 protsenti. Olen igasugu asju üle elanud ja ma usun, et läheb ka see tänane päev nii, nagu ta läheb,” ütles Koov.

„Alates septembrist on tõus olnud liiga kiire. Nüüd teevad hinnad korrektuure, aga kas selle taga on fundamentaalsed muutused ja kuidas see mõjutab kinnisvaraturgu, eks ma õhtul süvenen,” lausus abilinnapea. Koovi sõnul on ta pikaajaline investor ega jõua kõikide võngetega kaasas käia: „Ükskord tõuseb ta niikuinii.”

Suurima kukkumise tegi läbi Saku Õlletehase aktsia hind, mis kukkus 9,4 protsenti. Enam kui 8 protsenti langesid Viisnurga, Tallinna Kaubamaja ning PTA aktsiad.

Investeerimispanga Suprema aktsiastrateeg Peeter Koppel ütles aripaev.ee-le, et börsikrahh see ei ole. „Tegemist on korrektsiooniga. Sisuliselt tehti jaanuaris ära terve aasta oodatud tõus,” kommenteeris Koppel.

Hansapanga analüütiku Sander Danili arvates võiksid hinnad veel isegi kaks päeva kukkuda. “Sel juhul saavutaksid hinnad lõpuks õiglase taseme,” märkis Danil. “Praegu on tegu pigem kasumi võtmisega. Börsil liigutavad asju ahnus ja hirm. Praegu on tegu selle viimasega. Aasta algul domineeris esimene.”

Portaali tarkinvestor.ee asutanud Kristjan Lepik ütles aripaev.ee-le, et Tallinna börsi aktsiates on hetkel veel kõvasti õhku sees. „Raske on prognoosida, kuhu langus välja jõuab, kuid ruumi on allpool kõvasti, 30–40% ikka. See ei tähenda kohest langust sinnani, kuid ma arvan, et pikaajaline investor ei peaks praegu ostma, ilmselt tuleb soodsamaid tasemeid,” kommenteeris Lepik.

Saaremaa sprinter Marek Niit oli eile telefonis õnnelikuga häälega, sest müüs päev enne eilset suuremat langust maha nii Tallinna Kaubamaja kui Olympicu aktsiad. „Mul oli kahtlane tunne, et asi läheb käest ära, aktsia P/E oli juba nii kõrge,” lausus Niit. „Praeguse seisuga võib öelda, et läks õnneks,” tõdes ta. Mõned nädalad varem oli Niit müünud Baltika aktsiad.

Print Friendly, PDF & Email