Kuidas Otepää spordipidu läbi Eurospordi välisilmale paistis (1)

Kuidas Otepää spordipidu läbi Eurospordi välisilmale paistis

 

„Nii mõnedki tuntud ja tunnustatud sportlased on võrrelnud Otepää maailmakarika etapi korralduslikku poolt ja publiku kaasaelamist maailmameistrivõistlustel kogetud õhkkonnaga. Mõned on isegi nentinud, et Otepääl võisteldes on tunne võimsam kui maailmameistrivõistlustel. See on tublidele eestlastele suurim tunnustus MK-etappide eduka korraldamise eest,” kiidavad Eurospordi kommentaatorid meie uhkeimat spordipidu Otepääl, mis seekord juba seitsmendat korda aset leidis.

Vaatasin 27.– 28. jaanuaril toimunud Otepää maailmakarika etappi murdmaasuusatamises Eurospordi vahendusel, et teada saada, kuidas kuulus spordikanal Eestit ja eestlasi läbi meie aasta kõige olulisema spordisündmuse reklaamib.

Kuidas Eesti Euroopale paistab

Paljad mehed auramas tünnisaunas, lumine Lõuna-Eesti kuppelmaastik, mida filmitakse uuest suusahüppetornist, rõõmsad naeratavad inimesed värvilistes kvaliteetsetes talvejopedes, palju erinevaid lippe – Soomest, Norrast, Rootsist, Šveitsist, Venemaalt ja isegi nii eksootilisest Türgist –, selline pilt avaneb laupäeval otseülekandes Otepäält!

Näib, et suusaspordi fännid üle kogu Euroopa ei pea enam paljuks ise Otepääle kohale tulla, et võistlust nautida, see on tõeline tunnustus meile. Huvitav tähelepanek on seegi, et Šveitsi šokolaadifirma Milka suur kummist lehm on staadioni kõrvale üles puhutud, mis omakorda tähendab seda, et välismaised sponsorid reklaamivad end ka juba Eestis toimuvatel võistlustel.

Otepääl toimuv etapp on nii kõrgetasemeline, et samahästi võiks tulla see pilt ka Itaalia Alpidest või pikkade traditsioonidega suusamaalt Norrast. Eesti maa ja rahvas on tõeliselt kaunis.

Selline heaoluriiki iseloomustav vaatepilt paneb ka Eurospordi kommentaatorid meie väikeriigi ponnistustele õhinaga kaasa elama.

Tõsi, Eurospordi kommentaatorid elavad kõigile sportlastele kaasa, nii heas kui halvas, kuid eestlaste suhtes nad sel nädalavahetusel komplimentidega kitsid pole. Kommentaatorid rõhutavad, et veel kolm päeva enne maailmakarika etappi polnud Eestis lumest lõhnagi, nüüd on aga lõpuks ka Eestimaale talv jõudnud, õhk karge – kord tuleb taevast lumelisa, kord piilub päike pilve tagant.

Loomulikult kiidavad Eurospordi kommentaatorid kõige enam Eesti spordipublikut, kuidas pealtvaatajad kõigile sportlastele võrdselt kaasa elavad rahvusest või tasemest hoolimata.

Šmigun ja Veerpalu endiselt Eesti suusatamise Nokiad

Tänu asjatundlikule ja innustavale spordipublikule on ka sportlaste meeleolu silmanähtavalt positiive, ainult Kristiina Šmigun paistab olevat kuidagi iseäranis tõsine ja närvis, mida märgivad ka kommentaatorid.

Eurospordi kommentaatorid tunnustavad Kristiinat, et kahekordne olümpiavõitja on kindlasti eesti naissuusatajatele suureks eeskujuks, ning loodavad, et peagi on esile tõusmas uusi tublisid tegijaid, kes Šmiguni jälgedes käivad.

„Kodulumi, kodusõit – hoiame sulle pöialt, Kristiina!” hõiskavad Eurospordi reporterid. Šmiguni kannustab ka rajaäärne loosung „Kiku, kuhu tõttad sa?!”. Kui meie Kristiinal sel päeval klassikadistants ei õnnestugi, siis seda enam elatakse kaasa soomlastele eesotsas Virpi Kuituneniga ja Poola üllatusvõitjale Justyna Kowalczykile, kes rõõmustab oma võidu üle tohutult ning jagab laia naeratust nii kohaolijatele kui läbi telepildi tervele spordiilmale.

Piret Pormeister tõestab pühapäevases naiste sprindis, et on võimeline veerandfinaalis mõõtu võtma teiste suusatamise suurkujudega. Pormeister lõpetas oma veerandfinaali neljandana ning kokkuvõttes andis see 20. koha, mis jäi Otepää MK-l ka eestlannade parimaks kohaks.

Tunda on, et Šmigun ja Veerpalu pole sangarid mitte ainult Eestis, vaid kogu suusailmas. Meestesõidu ajal kurvastavad euroreporterid, et 15 kilomeetri klassikadistantsi suursoosikut Veerpalu stardis pole, kuid annavad au Jaak Maele, kes teeb vana rivaali norralase Frode Estili tuules viienda koha väärilise sõidu. Eesti spordipublik läheb autasustamistseremoonial rõõmust lausa arust ära, sest Mae viies koht maitseb sel nädalavahetusel nagu võit.

Soomlased heldinud eestlaste kaasaelamisest

Ka Soome rahvuslik televisioon YLE 1 teeb Otepäält otseülekande ning põhjusega, sest MK üldliider Virpi Kuitunen võidab pühapäeval naiste sprindi. Soomlased kiidavad samuti eestlaste korraldust ning on ilmselgelt heldinud sellest, kuidas eestlased oma ülemere naaberriigi sportlastele kaasa elavad, nagu oleks tegemist Eesti oma sportlastega.

„Päike hellitab Otepääd, inimestest tulvil staadionialal valitseb suurepärane meeleolu,” kõlab soome kommentaatorite suust tunnustus. Ka pühapäevase sprindivõistluse jaoks tehtud rada saab nii Eurospordi kui soome asjatundjatelt kiita – nenditakse, et tegemist on erakordselt ilusa aerodünaamilise rajaga, mille kaks tõusu teevad raja veelgi huvitavamaks ja raskemaks.

Rahvast ühendab jagatud rõõm

Otepäält ülekantud rahvusvaheline telepilt oli tõeline talvemuinasjutt – lumekoorma raskuse all vajunud kuuseoksad, elurõõmsad värvilistes riietes inimesed, positiivne meeleolu –, oleks meil ometi selliseid hetki rohkem, mil tunneme end taas ühe rahvana ja rõõmustame koos.

Kui tavaliselt öeldakse, et eestlase jaoks on parim toit teine eestlane, siis sel nädalavahetusel oli ometi sama tunne nagu kunagi ärkamisajal või siis, kui eestlased on esinenud tublilt spordi- või/ja lauluvõistlustel.

Mitte skandaalid ja õnnetused ei ühenda, vaid jagatud rõõm. Just positiivsed emotsioonid peaksid rahvast ühendama ning andma jõudu vastu panna raskustele – Otepääl toimuvad maailmakarikaetapid on selle parimaks tõestuseks.

Print Friendly, PDF & Email