Margot Tänav-Koel – 100

Üleeile, 31. jaanuaril möödus sada aastat Saaremaa lähiajaloo ühe suurema pedagoogi, sõnakunstimeistri ja lavastaja Margot Koeli sünnist.

Margot Koel sündis 31. 01. 1907 Kuressaares pere kolmanda lapsena. Tema isa töötas trükikojas masinistina, ema oli aga kodune ja tegeles õmblemisega.

Margoti ema oli väga laululembene – õhtuhämaruses istusid lapsed sageli ümber ema ja laulsid koos temaga. Isa oli aga oma lastele autoriteet, tark ja paljulugenud mees, kes oskas mitmeid keeli ja tundis hästi baltisaksa maneere. Just isa vahendusel puutus Margot esimest korda kokku näitlemisega.

Hariduse sai Margot Koel Kuressaares. Ta lõpetas Saaremaa Ühisgümnaasiumi pedagoogilise haru ja asus 1929. aastal tööle Vilsandi algkooli. Kohusetundliku õpetaja ja hea isetegevuslasena võitis Margot kiiresti lastevanemate poolehoiu.

1930. aastal Margot Koel abiellus ja temast sai Margot Tänav. Kuna abikaasa töötas Kihelkonna postkontori ülemana, asus Margot õpetama Kihelkonna koolis. Hiljem töötas ta ka Pidula ja Tagala algkoolis, kuid lõpuks jõudis ikkagi ringiga Kihelkonnale tagasi. Kihelkonna elu meeldis talle väga, sest seal oli aktiivne seltsielu. Õnneaega ei olnud aga pikalt – 1941. aasta suvel perekond küüditati.

1947. a tuli Margot Eestisse tädi matustele ja otsustas siia ka jääda, kuna ei leidnud enesel süüd olevat. Keegi aga kaebas tema peale ning peagi tuli taas sõita Kirovi poole. Alles 1955. aastal otsustas Margot kodutee uuesti ette võtta.

Aastatel 1959 – 1961 töötas Margot Koel V. Kingissepa nimelises Kingissepa Keskkoolis algklasside- ja sõnakunstiõpetajana.
Kolleegide, õpilaste ja teda tundnud inimeste arvates oli Margot Koel tugev isiksus.

Tal ei olnud kombeks teistele oma hädasid kurta. Ühiskondlikult oli ta väga aktiivne. Nii näiteks oli ta õpetaja ameti kõrval veel tegev ka Saaremaa Rahvateatri lavastaja, pioneeride maja ringijuhi, rahvakunstiõhtute korraldaja, laulupeokomisjoni liikme ja agitbrigaadide juhendajana.

30. 01. 1993 sängitati Margot Koel mulda Kudjape kalmistul.

Endiste õpilaste mälestusi Margot Koelist loe edasi tänasest lehest!

Print Friendly, PDF & Email