Mannerheim ootab mälestuse jäädvustamist (9)

Mannerheim ootab mälestuse jäädvustamist

 

Sellenädalasel Kuressaare linnavalitsuse nõupidamisel otsustati toetada mõtet Soome suurmehe marssal Carl Gustaf Emil Mannerheimi mälestuse jäädvustamisest.

Linnapea Urve Tiiduse sõnul ajendas nimetatud küsimuse arutamist kaks linnavalitsusse tulnud pöördumist – üks linnakodanik Kristjanilt ja teine akadeemik Mihkel Veidermalt.

Väidetavalt oli Mannerheim käinud 19. sajandi viimasel aastal Kuressaares sanatooriumiravil.

Ajaloolane Bruno Pao, kes Mannerheimi-teema juba mitu aastat tagasi üles võttis, nentis, et on Soomes olles marssali Kuressaares käimist uurinud ning tema andmeil oli Mannerheim siin 1900. aastal. „Olen nii ka turistidele rääkinud, sest minu teada on Peterburis arhiivis oleval teenistuslehel märge selle kohta, et ta viibis just Arensburgis,” meenutas ajaloolane.

Pao sõnul oli Mannerheim suur hobuste asjatundja ning ostis Vene tsaari kaardiväele noori hobuseid. Üks noor, kolmeaastane hobune lõi tal põlvekedra katki, mida Tartu ülikooli professorid opereerisid. Mannerheimi jalg jäänud aga pärast operatsiooni kangeks ning Tartust soovitatigi tal toonasesse Arensburgi ravile tulla.

Urve Tiidus lisas aga, et temaga on ühendust võtnud ka Haapsalu mees Jaan Päeva, kelle sõnul olnud Mannerheimi Kuressaarde-tulek pettemanööver ja suur naiste lemmik viibinud tegelikult hoopis tol ajal Läänemaa pealinnas. Pao nentis, et kindlasti peaks asja edasi uurima, kuid ta ei näe põhjust, miks peaks kahtlema toonastes Peterburi arhiivi dokumentides.

Kuressaare linnavalitsus soovitab Mannerheimi mälestus jäädvustada mõnel siinsetest spaadest. Sama meelt on ka Pao, kelle arvates oleks kõige sobilikum Rüütli spaa, kuna selle koha peal asus kunagi sanatoorium.

Print Friendly, PDF & Email