Heino Lillepuu poliitilised kollaažid Kuressaare linnuses

Heino Lillepuu poliitilised kollaažid Kuressaare linnuses

 

Kolmapäeval avati Kuressaare linnuse kirdetiiva näitusesaalis Pärnu naivisti Heino Lillepuu poliitiliste kollaažide näitus “Miks läks nii”.

Näitus sai valitud tähistamaks erinevaid poliitilisi tähtpäevi sel aastal, nagu näiteks Tartu rahu 87. aastapäeva (2. veebruar), Eesti Vabariigi 85. aastapäeva (24. veebruar) ning riigikogu valimisi 4. märtsil, tutvustas näituse valikut Raul Salumäe Saaremaa muuseumist. Esimest korda võis näitust näha 2004. aastal Pärnu uue kunsti muuseumis, 2005. aastal oli see üleval Tallinnas, sealhulgas ka riigikogus, 2006. aastal Viljandis Kondase keskuses.

Heino Lillepuu on elus pidanud mitmeid ameteid, töötanud traktoristi, kombaineri ja autojuhina, hiljem ka lukksepana. Aastatel 1981–1986 töötas ta Saaremaal Saare KEK-is. Nagu naivistide puhul tavapärane, hakkas Heino Lillepuu kunstiga tegelema alles pensionile jäädes.

„Heino Lillepuu on tõeline rahva hulgast võrsunud talent,” tunnustas Raul Salumäe näituse autorit. „Kui nüüd neid pilte veidi proffidega võrrelda, siis leiame siit midagi ühist ehk Ave Nahkuriga, midagi ehk Leonhard Lapiniga.” Ning lisas: „Kahtlemata mõjub see näitus tänases kontekstis värskena.”

Töid on linnuse saalis üleval mõnikümmend ja need on reastatud kronoloogiliselt alates aastast 2000. Tööde sari „Miks läks nii?“ algab pildiga „Balti kett“ ja lõpeb üleujutuse kujutamisega Pärnus, kuid sinna mahub ka palju humoorikaid ja Eesti poliitilist olukorda kriitiliselt hindavaid teoseid nagu „Halastamatu võitlus Riigipiruka pärast“, „Erastamise hämarad tehingud linnades“, „On saabumas aeg, kus ka meie poliitikutel oleks midagi õppida! Aumehelikku käitumist ja oma rahva austamist”. Materjalidest on kunstnik kasutanud pappi, paberit, puitu, aga ka nt metallketti.

Huvitavad ja mitte vähem-olulised on Lillepuu tööde juures piltide raamid, milles igaüks on isenäoline ning samuti kunstniku enda valmistatud.

Avamisel mainis tagasihoidlik kunstnikuhärra: „Eks igaüks vaatab ja annab hinnangu, kui palju seal tõde või kui palju valet on. Hinnang on igaühe individuaalne asi.” Lillepuu sõnutsi on Eesti poliitiline elu talle ammendamatuks inspiratsiooniallikaks. Kunst on tema hobi, just nagu ühes filmis tegi üks tegelane vabal ajal kunstnikerdustega esmaabikappe. Kaasaegne, palju aega nõudev ja pisikeste detailideni välja töötatud näitus.

Print Friendly, PDF & Email