Üks talvepäev Kuressaare turul

Üks talvepäev Kuressaare turul

 

Kui mina kell üheksa turule jõudsin, olid müüjad juba kohal.
Kes sättis laudadele kaupa, kes ootas juba pikisilmi klientide saabumist, kes tagus jääd lahti…

Lume rookimisega oli ametis turu kojamees Heino. „Alustasin juba pühapäeval, aga ei jõudnud valmis. Esimese osa jõudsin, aga tagahoov jäi natuke lohakile, teen nüüd tagant- järgi iluravi,” annab Heino abivalmilt ülevaate oma tööst.

Esimene müüja, kellega jutule tahan saada, osutab aga järgmise suunas – vat minge tema juurde, tema oskab rääkida!

***

Ja tõsi ta on, minu järgmine vestluspartner on niisama erk kui tema punane jope. Saan teada, et turutööl ei ole päevad vennad. Talve ja suve ei andvat võrreldagi, sest suvel on palju turiste ringi liikumas. Nädalapäevade lõikes korrapärasust aga ei ole. „Teinekord on laupäev halvem kui esmaspäev,” teatab müüjanna, kes oma nime avalikustada ei taha. „Nagu öeldakse „turu värk on turu värk”. Iga- ühel omad mõtted ja kui kellegi mõttest räägid natuke mööda, siis on suur pahandus,” selgitatakse mulle.

***

Edasi liigun kalalettide juurde, kus jäävad pilku püüdma kahte sorti forellid – Saaremaa forell ja lihtsalt forell. Kahjuks ei oska müüja öelda, kust saareotsast kohalik kala tuleb. „See on peremehe asi, peaasi, et kliendid oleks rahul.” Ja kliendid on rahul, sest kala ikka ostetakse. Seda tõendab seik, et kunagi pole ükski kala letile jäänud nii kauaks, et see õhtuks sandiks oleks läinud.

Silmanurgast märkan musta kassi. Õnneks ei ole ma ebausklik ja tundub, et tururahvas pole ka, sest kalamüüja sõnade kohaselt on kass turul patseerinud möödunud kevadest saati ja on naiste oma. Eeldan, et naiste all peetakse silmas vene rahvusest riidekaubamüüjaid, aga ehk ma eksin. Teine, kirjut värvi kass olevat ka ja see elavat turuelu juba seitsmendat aastat.

Hetkel ei jää ma aga kirjut kassi ootama, sest varbad tahavad külmast lõhki minna. Otsustan ennast vahepeal toimetuses soojendamas käia ja hiljem juba koos fotograafiga naasta.

Loe edasi tänasest lehest!

Print Friendly, PDF & Email