Litvinenko tapjal on jäänud elada kolm kuni viis aastat

Inimene, kes pani Venemaa endise spiooni Aleksander Litvinenko toidu sisse radioaktiivset ainet poloonium-210, sureb umbes kolme kuni viie aasta pärast.

Sellise seisukohaga tuli välja Briti salateenistuse MI-6 kasuks töötanud endine Nõukogude luure polkovnik Oleg Gordievski, kes praegu elab Londonis. Eile Venemaa tabloidlehes Moskovski Komsomolets ilmunud intervjuus kinnitas Gordievski, et inimesed, kes Litvinenko mõrvasid, osutusid ka ise mürgitamise ohvriks.

Tõsi küll, need inimesed said küllaltki nõrga radioaktiivse doosi, kuid maksimaalselt on neil jäänud elada vaid kolm kuni viis aastat, ütles kunagine kaksikspioon.

Briti päevaleht The Independent aga kirjutas oma eilses numbris, et eeloleval nädalal annavad Aleksander Litvinenko mõrva uurivad Scotland Yardi uurijad Ühendkuningriigi prokuratuurile üle tõendid, mis kinnitavad kahe isiku seotust kõne all oleva kuriteoga.

“Uurijad on seisukohal, et Venemaa endist spiooni mürgitati kahel korral, kuna pärast esimest mürgitamist kurjategijad oletasid, et nad ei kasutanud radioaktiivset ainet piisaval hulgal,” kirjutab ajaleht ja jätkab, et Briti politsei uurimismaterjalides on ära toodud veenvad tõendmaterjalid kahe isiku vastu – nendeks on vene ärimehed Andrei Lugovoi ja Dmitri Kovtun. Mõlemad mehed olid minevikus KGB kaastöötajad. Praegu asuvad nad Venemaa territooriumil ja oma süüd nad loomulikult eitavad.

The Independent kirjutab, et Scotland Yardi uurijad käisid küll Moskvas, kuid neile tagati vaid “piiratud juurdepääs Kovtunile ja Lugovoile”. Just sel põhjusel, kuid samuti ka põhjusel, et Venemaa keeldus kahe mehe Suurbritanniale väljaandmisest, ei esita Ühendkuningriigi prokuratuur eeloleval nädalal Litvinenko mõrva asjus mitte ühtegi süüdistust. Briti päevaleht on seisukohal, et aja jooksul saavad süüdlased õiglase karistuse niikuinii.

Print Friendly, PDF & Email