Tulli tali, tulli jää…

Tulli tali, tulli jää…

 

Lapsed kippuvad kangeste lume sisse pullerdama, suusatavad lusti ja uisudkid vieti aida pialt alla – ehk läheb varsti taris.

Laupa õhta muhulaste võistkonnaga „Meie oma ökomaja” kuolitus-konkursilt selle korra Peipsi earest tagasi sõites võttis lumemülge meitid Suure väena pial vastu.

Ma mõtlesi siis seda 1. viebruaril Hellamoa külakeskuses toimuvad sõitjate ja veoste üle Suure väena veo korraldamise kava ja keskkonnamõjude strateegilise indamise rogrammi arutamist. Kui ma peaksi libe tie ja sõukse lumemülkega silda müöda kojo sõitma, siis jääb ikka vist julgusest puudu küll.

Aga nimetat kava lähteandmetega soab ikka viel tutvuda läbi Muhu kodulehe. Ja rogrammi kohta soab kirjalikke vastuväiteid, etepanekumi ja küsimusi esita viel 5. vebruarini.

Talve uo omad rõõmud, sui tulavad teesed. Pallasmoa, Nõmmküla ja Mõisaküla rahvas pidas Nõmmküla külakeskuses kuosolekud mineva pühabe. Pallasmoa rand sai sii ükskord kuulutat avalikuks rannaks, kuid kord kipub sial käest minema: rahti kõik kohjad täis, kuigid vald panni üles kenad rügikastid; autud kihutavad külavahel ja isegid üösiti rallivad ja lõugavad suvitajad randas kut metsaluomad.

Külarahvas uo tüdin ja pahane. Palju`p soa muidugid ää tiha, mõistust vägisi kellegile pähe ep pane. Kui soaks „avaliku ranna” stoatusest lahti ja ojaks suuremad autud ja bussitääved inimesi sialt iemal. Ojoge ja köige rahus edasi, kis oskavad lugu pidada puhtusest, teesest inimesest, luodusest jne.

Selle laupa tuleb Muhuse Kinubuss. 27. joanuaril kellu 12 uodatse kõiki uvilisi kinu tegema Muhu Põhikuoli ruumidesse. Kinubussi tüötoas soab tegutseda ca 5 tundi ja täitsa tasuta. Seda põle taris koa mõtelda, et oled Sa äkist vales eas, sest vanusepiirangumi põle.

Aeg uo küll piiratud, kuid usinamad jõudvad poariminutilise vilmi või 10-20 minutilise multivilmiga akkama soaja küll. Et kohjapial ladusamalt läheks, mõtle kodu juba vilmi idee valmis. Ulgakesi lugu tiha uo viel mõnusam – muodustage näiteks võttegrupp, määrake näitlejad jne. Kis multikat tiha tahab, võib tegelased enne kodu valmis meisterda, näiteks lastiliinist.

Kinubussi tegemistest soab ülevoate nende kodulehe pialt www.kinobuss.ee, kus uo ülaval koa tüötubades valmin luoming. 27. joanuaril Muhus valmistat vilma ja multivilma soab voadata sellesamma päeva suurelt egraanilt ja iljemini Kinubussi kodulehe pialt.
Kinubussi Muhuse reakis Muhu nordekeskuse juhataja Arnek Grubnik, tatta toetasid Kuresare ja Tornimäe nuordekeskused.

Enne seda, uome, riede, 26. joanuaril, soab ühte teist vilmi voadata Hellamoa külakeskuses. Itaalia vanimal vilmivestivalil eriauinna soan vilm „Tavaline seiklus”, mis kajastab viie iesti mehe jalgrattarännakud läbi Monguolia, Hiina, Tiibeti ja Nepaali, tuleb ühe retkest osavõtn mehe kommentaaridega seltsis ettenätamisele. Kohja piale tuleb Soaremoalt pärit moailmarändur Hannes Hanso.

Koguva muuseumis pidasid eele Sukaseminari käsitüöselts „Oad ja Eed” seltsis muuseumirahvaga. Toimunust soate ietsidpidi ehk lugeda. Piale varamini reagitud püsi- ja ajutiste näituste uo nüid muuseumis ülaval ja voadata näitus „Pitsid Muhus ja mujal”.

Kõik lapsevanamad, kelle lapsed Muhus kuolis köivad, soavad täna õhta kokku Muhu põhikuolis kellu 17 ja akkavad kuosolekud pidama. Köime sial ää, siis reagime tuleva neljabe kuoliuudissid koa.

Olge munuksed, nautige kena talve, sest eluilmas eb tia, millal sie tuleb või läheb. Alles olli ilissügis, varsti võib tulla varakevad.

Print Friendly, PDF & Email