Saaremaa lambavill kedratakse Saaremaa lõngaks

Läinud pühapäeval korraldas neli Saaremaa talu pesemata villa ühismüügi Jõgeva villavabrikule. Pilootprojekti eesmärk on testida saaremaise lambavilla tuntud headust ja kindlustada Saaremaa lõnga hea maine.

Villa pesemine toimub käsitsi, kasutades villale sobivaid pesuaineid. Lõng valmib veebruari lõpuks ja saabub Saaremaale müügile märtsis.
Teatavasti on Eesti turgudel liikuv lõng olnud siiani valmistatud põhiliselt üleilmalisest anonüümsest lambavillast.

Samas aga on just kohaliku traditsioonilise käsitöö tooted kingituste ja meenetena turismi üks alustaladest. Kõrvuti lammaste hooldatud pärandmaastikega. See on meie kohalik eripära ja saaremaine maakultuur.

Kohalikku head käsitöölõnga saab toota hästi peetud lammaste villast. Äärmiselt oluline on nii villa niitmine kui ka pesemata villa hoiustamine. Sellest sõltub villa kvaliteet ja seega ka hind. Eriti nõutav on Saaremaa valge poolpeenvill.

Alanud aastal on kavas korraldada paar villateemalist õppepäeva ja kaks õppereisi ning käivitada Saaremaa villakoda. Seega, kõik Saaremaa käsitöölised, käsitöömüüjad, turismiettevõtjad ja lambakasvatajad, andke oma huvist, ideedest ja soovidest teada: veikomaripuu@hot.ee või tel 51 46 732.

Pilootprojekti käivitajad on OÜ Mäe Maatalu, OÜ Rewool, MTÜ Eesti Lambakasvatajate Selts Saaremaa osakond ja MTÜ Laidevahe Loodus.

Veiko Maripuu,
peremees,
Mäe Maatalu

Print Friendly, PDF & Email