Õigeusukiriku restaureerimine tõi kaasa üllatuse (3)

Õigeusukiriku restaureerimine tõi kaasa üllatuse

 

Kuressaare õigeusukiriku suur remont on alanud. Teisipäeval võeti kiriku kellatornist alla rist, mis läheb Tallinna restaureerimisele. Preester Andreas Põllu sõnul algaski risti mahavõtmisega päris restaureerimine.

„Eelmise aasta tööd olid seotud rohkem ettevalmistustega – materjalide kogumine, tellingute paigaldamine jne.

Praegu võetakse vana plekk katuselt maha ja ehitatakse täiesti uus laudis vaskpleki tarvis,” tutvustas isa Andreas Põld remondi alguse käiku, lisades, et vaskplekki eelistatakse seetõttu, et selle iga on kordades pikem kui tsinkplekil Risti allatoomisel ilmnes aga üllatus – selgus, et rist on algselt olnud kullatud ja hiljem millegipärast kaetud hõbevärviga. Isa Andreas Põllu sõnul tekkis kohapeal mõte, et miks mitte lasta rist uuesti üle kullata.

„Kahjuks ei ole remondieelarves selleks aga raha ette nähtud. Ehkki täpsem kalkulatsioon tuleb töid teostavast Frantsiskus OÜ-st pärast uuringuid ja ristide puhastamist, on firma juhataja Tõnu Parmakson öelnud, et kuldamisega seotud tööde maksumus on maksimaalselt 70 000 krooni risti kohta,” rääkis Põld. Kuna kirikul on riste kaks, tuleb see summa kahega korrutada. „Tahaksime väga alustada ka teise torni restaureerimisega juba sel aastal,” nentis preester.

Kogu õigeusukiriku katuse remont läheb hinnanguliselt maksma neli miljonit krooni. Sellele lisandub kellatorni luukide, treppide, kividetailide remont ja krohvimistööd. Eelmisel aastal eraldas Kuressaare linn kiriku remondiks 175 000 krooni, sise- ja kultuuriministeerium toetasid restaureerimist mõlemad 200 000 krooniga. Isa Andreas Põllu sõnul peaks Kuressaare linn alanud aastal oma eelarvest andma kiriku remondiks 250 000 krooni. Riik on lubanud toetada sel aastal katuse avariitöid 500 000 krooniga.

Et töid-tegemisi Kuressaare vanimas sakraalehitises on nõnda palju, ollakse tänulikud iga kodaniku ja ettevõtte annetatud krooni eest.

Print Friendly, PDF & Email