Tänavu luiki vähem ja merivarte rohkem

Tänavu luiki vähem ja merivarte rohkem

 

Koos amatöörornitoloogidega jälgis tänavu traditsioonilisel igatalvisel linnuvaatlusel Saaremaal sulelisi kohaliku linnuklubi veerandsada vaatlejat. Seekordne linnuvaatlus kandis juba järjenumbrit 40.

„1967. aastast alates on jaanuari keskel talviseid linde loendatud. Sellel aastal võtsime tõsisema aktsiooni ette kogu Eesti rannikualal. Meie lugesime linde Panga pangast kuni Toomalõukani.

Saaremaa linnuklubi liikmed olid Sõrve poolsaarel ja mujalgi, kuhu me ise minna ei jõudnud,” rääkis talilindude vaatluse projektijuht, Eesti Maaülikooli põllumajanduse keskkonnauuringute instituudi teadur Leho Luigujõe.

Tormine, lumeta ja jääta talv tegi linnuvaatlejate töögi raskemaks.
„Külmadel talvedel on linnud lahvandustesse koondunud, kus neid on palju lihtsam üles leida. Rääkisime Silma talu peremehega Naistekivimaa lähedalt.

Tema ütles, et enne tormi olnud rannikumeri luikedest valge. Meie nägime seal vaid poolsada lindu. Luiged on kuhugi kadunud. Võrreldes eelmiste talvedega on luiki tänavu palju vähem, kuigi see talv peaks neile igati meeltmööda olema. Aga siiski, Silma looduskaitseala töötajad lugesid Saunja lahes üle tuhande luige,” märkis Luigujõe.

Linnuvaatlejaid üllatas merivartide rohkus meie vetes

„Kui me oleme igal aastal loendanud tavaliselt kokku kuni sada merivarti, siis juba Saaremaale sõites nägime Kuivastu sadamas merivartide kogumit 750 linnuga. Loode Saaremaal loendasime 300 merivarti. Tuhat merivarti – see on juba kõigi aegade talvine rekord,” teavitas projektijuht.

Haruldast talvitujat sarvikpütti nägid ornitoloogid Tagalahe ääres. Neid oli seal neli isendit. Merikotkaidki nähti loendusel vähem kui eelmistel talvedel. Kirjuhahka aga oli rohkem. „Undvas loendasime üle 1500 kirjuhaha.

Neid linde on veel Vilsandi ääres ja Loonalaiu taga. Mõned aastad tagasi oli kirjuhaha arvukus palju väiksem. Rekordaastatel oli neid siin aga 5000 ringis,” rääkis Leho Luigujõe.

Veebruaris võtavad ornitoloogid ette kogu Eesti rannikut hõlmava kahepäevase lennuloenduse. Maaülikooli teaduri arvates saavad nad lennukilt kirjuhahkade õige arvu kätte.

Leho Luigujõe lisas veel, et Lääne-Saaremaal on linnu-vaatlusi alati hästi korraldatud, seda tänu Arvo Kullapere eestvedamisele. Projekt on rahvusvaheline. Kogu maailmas osaleb selles 82 riiki.

Print Friendly, PDF & Email