Torm lõhkus Papisaares kuuri ja jättis elektrita tuhandeid majapidamisi (1)

Torm lõhkus Papisaares kuuri ja jättis elektrita tuhandeid majapidamisi

 

Pühapäeva õhtul ja ööl vastu esmaspäeva möllanud maru Saaremaal väga palju pahandust ei teinud. Kõige rohkem räsisid rajuiilid Sõrvemaad ja tembutasid Lääne-Saaremaal. Saare- ja Hiiumaal jäi elektrita 3500 majapidamist. Eile said tormipüha Torgu ja Salme kooli lapsed, kuna koolimajas polnud elektrit ega vett.

Papisaare kalatööstuse juhataja Jaan Köster kurtis, et tormituul pühkis minema vana laudkuuri, milles hoiti konteinereid ja muud kraami, ning tõi ettevõtte territooriumile igasugust sodi meremudast kuni pillirooni.
„Igal suvel elas kuuri all ka üks sakslane – kunstnikust mereromantik. Nüüd ei saa ta enam tulla,” arutles võõramaalasele ulualust pakkunud saarlane naljaga pooleks.

Jaan Köster ei osanud eile veel öelda, kui suur on tormi põhjustatud aineline kahju. Väikefirma juht nentis, et kogu maa-ala koristamine läheb üsnagi kulukaks. „Kõrval on kõik eramaad. Ma ei kujuta ette, kuhu see praht vedada,” andis loodusjõudude „loometöö” eile firmajuhile mõtteainet.
Merevesi tõusis Papisaares tootmistsehhi hooneni ja valgus tsehhi põrandalegi.

Natuke tegi maru liiga Salme põhikooli katusele. Vallavanem Kalmer Poopuu sõnul saavad remondimehed selle parandamisega kiiresti hakkama.

Kaks aastat tagasi tuiskas jaanuaritorm 1964. aastal ehitatud Kaunispe sadama maamunalt merre. 52-aastase staažiga kalamees ja sadama omanik Priidi Saar ei allunud tookord loodusjõudude kapriisile ja ehitas kalasadama uuesti kapitaalsemalt üles.

„Kui nüüd tormihoiatus anti, siis tekkis ikka väike kartus ka, aga seekord läks kõik õnneks. Natuke lahtist kruusa viis vesi sadamateelt minema ja üheksatonnised paneelid lükkas kai peal külili. See aga pole nii hull asi. Kai pidas vastu. Kõik on ju valatud, raudarmatuur on sees, vastu pidas,” võttis Priidi Saar tormitöö kokku.

Metsavaheteedel oli eile lõuna paiku näha vaevumärgatavaid oksaraage, mis andsid tunnistust teedemeeste tublidusest teele kukkunud puude koristamisel.

Sõrves tungis merevesi mitmes kohas sõiduteele, takistades normaalset liiklust. Õnneks taandus vesi peagi.

Eile pärastlõunal oli Saaremaal elektrita veel 1370 majapidamist. OÜ Jaotusvõrk Kuressaare sektori juhataja Villord Laul ütles Kadi raadiole, et kõigepealt likvideeritakse rikked kõrgepingeliinidel ja seejärel madalpingeliinidel. Õhtupoolikul olid elektrita veel Kaunispe ja Tammuna alajaama tarbijad. Kuna Sõrves ei olnud elektrit ja paljud telefonid ei töötanud, siis sõitsid piirivalvurid piirkonna läbi saamaks olukorrast ülevaadet.

Kõrgeim veetase – 1,34 meetrit üle Kroonlinna nulli – mõõdeti pühapäeva õhtul Roomassaare sadamas. Vesi ujutas üle hulga hoove Kuressaare Tori linnaosas ja Nasva külas.

Tormikahjude likvideerimisel vajati päästjate abi Kuressaares Karja tänaval mahakukkunud puu äravedamiseks, Transvaali tänaval sõiduteele kukkunud elektriposti tugijala kõrvaldamisel ja Allee tänaval liiklust takistanud puude ärakandmisel.

Print Friendly, PDF & Email