Juuni alguses avatakse endise Arteki baari ruumides Saare maakonna esimene mahe-toorainest valmistatud toite pakkuv söögikoht Saaremaa Maheköök.
Maherestorani avab OÜ Saare Ökokeskus, mille esindaja Karen Allase sõnul sai mõte alguse möödunud aasta suvel. Uus asutus ei ole traditsiooniline restoran, kuna lisaks toitlustamisele pakutakse võimalust erinevaid mahetooteid ka kaasa osta.
Saaremaa Maheköök ei paku vaid Eesti rahvustoite, sest Allase sõnul on häid sööke, mis ökoloogiliselt puhtast toorainest valmistatuna veelgi paremini maitsevad, paljudel rahvastel. Proovime kasutada mitte üksnes et mahedaid, vaid just kohalikke mahedaid toitaineid,” selgitab Allas.
Well done, edu teile! Aga loodan siis stiilipuhtust ka näha!
Alati on väga huvitav kuulata sõna – mahe. Ja kohe tekib küsimus – Kui on olemas “mahe” milline on siis “mitte mahe”? Mahe veis, mahe porgand, mahe kartul jne. Silme ette tekib pilt millegist väga meeldivast, isuäratavast, sõbralikust. Kõrvutades aga nn mahetoodangut nn tavatoodanguga vahet ei märka. Sarnased mis sarnased, ei erine välimuselt ega maitselt. Ainuke vahe on tootja nimes. Ja kõik. Järelikult on sõna “mahe” taha koondunud seltskond hea verbaalse väljendusoskusega inimesi, kes oma kesisevõitu ja oskamatu majandustegevuse elus hoidmiseks eksitavad ullikesest tarbijat. Miks ullikesest tarbijat. Sest tark tarbija teab – Maa narrimist ei salli ning Tühi kott ei seisa püsti.
Mahel ja mitte-mahel on vahe küll. Näiteks maheporgand on tihtipeale ussitanud, mitte-mahe aga mitte. Edasi mõtle ise;)
Ja selleks, et toodangul võiks kasutada markeeringut “mahe”, ona vaja läbida paras kadalipp ja täita suur hulk tingimusi saaduste kasvatamisel/kogumisel. Iga mats omal maalapil ei pruugi neid kunagi suuta täita.
Tühjast kottist tühja juttu. Suurepärane plaan. On hea näha, ett Saaremaal on nii edumeelsed inimised. Puhkame Saarel väga tihti ja olen kindel, ett saate meist püsikliendid.
Tehke, mis tahate mina söön kodus. Eks see suvine lahtioleku aeg viitab ka sellele, et mõeldakse ennekõike suvekülalistele. Mis aga puutub mahetoodangusse, siis meie kohalikud edasimüüjad ei võta näiteks kohalikelt vastu maheõunu, sest need ei näe väja nii atraktiivsed, nagu väljamaa töödeldud ja kemikaalidest kubisevad imeilusad õunad.
eks see mahe värk on mõne inimese subjektiivne kriteerium, mille järgi asju tehakse ja toote hinnale pool otsa pannakse!!