Esimene tööaasta tõestas nõustamiskabineti vajalikkust

Kuressaare erakliiniku Hanvar juures tegutseval Saaremaa noorte nõustamiskabinetil jäi jõulukuu keskpaiku seljataha esimene tööaasta. Kabineti juhataja Marika Venda sõnul näitas see aeg taolise nõustamiskeskuse vajalikkust maakonnas.

„Meid külastatakse aktiivselt. Tütarlapsi käib rohkem, poisse aga väga vähe. Nii on see ka mujal Eestis. Iga noor peaks aga seksuaalharidusest ja -tervisest rohkem teadma. Meie lektorid esinevad vastavasisuliste loengutega ka kooliõpilastele,” teavitas Marika Venda.

Nõustamiskabineti juhataja hinnangul suhtuvad koolid pakutavasse väga erinevalt: „Mõne kooliga on meil väga hea koostöö ja see teeb ainult heameelt. Usume, et spetsialistide nõuandeid kuulnud õpilased oskavad ennast paremini kaitsta ja tervist hoida.”

Kuressaare koolide õpilased käivad nõustamisloenguid kuulamas Hanvaris, maakoolidesse sõidavad lektorid ise kohale.

Nõustamiskabinet pakub teenust kuni 24-aastastele noortele. Haigekassa kindlustuse korral on konsultatsioonid abivajajale tasuta.

Konsultantidena tegutsevad ämmaemand-noortenõustaja, psühholoog, günekoloog ja kirurg-meestearst. Nõustajatena töötavad oma ala spetsialistid. Noortekabinetti võib pöörduda iga noor kas üksinda, koos partneriga või hoopis väiksema sõprade grupiga. Kabinetis arvestatakse iga külastaja individuaalseid vajadusi.

„Kõige nooremad külastajad on olnud viienda klassi õpilased. Murdeealistele selgitame nendega toimuvaid muutusi. Doktor Hannes Haavel räägib poistega ja mina vestlen tüdrukutega,” selgitas Marika Venda.
Seksuaalprobleemide selgitamist noortele peavad nõustamiskabineti töötajad väga vajalikuks. Nõustajate jutul on käinud ka suguhaigustesse nakatanud noori. „Selgitame tulevastele partneritele, et enne suguühte alustamist võiksid nad end testimas käia. Kui mõlemad on haigusest puhtad, siis on rahu majas. Kahjuks käiakse testimas suhteliselt vähe,” tõi Venda praktilise näite.

Aastane praktika on näidanud, et noored ei tea, kuidas ühes või teises situatsioonis käituda. Sestap kuluvad nõustamiskabineti tohtrite konsultatsioonid neile marjaks ära.

Marika Venda kutsub noori Kuresaares Kauba tänaval asuvat nõustamiskabinetti külastama veelgi julgemini.

Print Friendly, PDF & Email