Kuressaare on Eesti üks kallimaid linnu (3)

Novembri algul läbiviidud uurimus näitas, et toiduainete hinnataseme poolest on Kuressaare Eesti linnade pingereas kolmandal kohal. Kõige kõrgemad on toiduainete hinnad Tallinnas ja kõige madalamad Kohtla-Järvel.

Konjunktuuriinstituut hindas toiduainete keskmisi hindu Eestimaa eri piirkondade kauplustes. Uuringu järgi oli kalleim (424, 92 krooni) toidukorv Tallinnas, pealinnale järgnesid aga üsna väikese edumaaga Pärnu (417,55 krooni) ja Kuressaare (415,65 krooni). Madalaim oli toidukorvi maksumus (368,14 krooni) Kohtla-Järvel. Odavaima ja kalleima toidukorvi vahe oli 56,78 krooni ehk 15%.

Sama uuring tehti ka mais ning võrreldes maikuuga on toidukorv kõige rohkem kallinenud Rakveres (7,2%) ja Jõgeval (6,8%). Kõige vähem kallines toidukorvi maksumus Paides (0,8%). Kuressaares on toidukorvi maksumus maikuuga võrreldes suurenenud 4,5% (mais oli toidukorvi maksumus Kuressaares 397 krooni).

Konjunktuuriinstituudi põllumajandusturu uuringute sektori juhataja Pille Liivaauk ütles Oma Saarele kommentaariks, et Kuressaare kõrged hinnad on eelkõige tingitud maakonna saarelisest asendist. „Enamik toiduaineid tuleb ju Saaremaale transportida ja kõik need kulud lisanduvad kauba lõpphinnale,” lausus ta.

Teise tegurina tõi Liivaauk välja asjaolu, et uuringu käigus fikseeriti toiduainete hinnad kolmes Kuressaare suuremas kaupluses. „Suurtes kaubanduskeskustes on aga hinnatase alati kõrge,” rääkis ta. Selle teguriga on ehk seletatav ka see, miks on toiduainete hinnad Hiiumaa pealinnas Kärdlas allpool Eesti keskmist taset (410 krooni). „Suured kaubandusketid, nagu näiteks Selver, pole Hiiumaale veel levinud,” ütles Pille Liivaauk.

Novembrikuu esimesel nädalal registreeriti muuhulgas Kuressaare kolmes suuremas kaupluses 23 peamise toidukauba hind, millest moodustus iga linna kaubagrupi keskmine hind.

Print Friendly, PDF & Email