Proloog (2)

Proloog

 

Paar saadet tagasi ütlesin Kadi raadios, et ma ei taha vähemalt kolm aastat oma häält kuulda. Meie ju siin Kärdlas teie raadiot ei kuule, inimese sisekõrv aga omaenese häält teatavasti õigesti ei taju (meditsiiniline tõsiasi). Noh, aga juhtus see, et enne kui saateid Kadi raadios jätkata, ütlesin tegijatele, et tahaksin eelmisi saateid kuulda – et mis häält ma üldse teen ja kas see ka kuulata sünnib. Ja – aitäh, muidugi – saadetigi mulle plaat 52 saatega, mis on nii lootusetult segamini salvestatud, et ei saa otsa kätte, mis kuus või mis kontekstis asi toimus.

Kuulasin kaks saadet ära ja… nüüd järgneb õpetus: ÄRGE KUULAKE MU HÄÄLT, PALUN! KUULAKE, MIDA MA RÄÄGIN. Sest see hääl, mida hetkel kuulete, on tõepoolest kole: kusagil titehääle ja rauga pigina vahepeal. Ise olen kogu aeg teadnud-arvanud, et mul on mahe bariton.

Nüüd aga

lubage Saaremaa-täit inimesi õnnitleda Oma Saare taasilmumise puhul. Esimese kahe numbri põhjal ei saa ju suurt midagi öelda: esimene lihtsalt pidi hea olema ja teine ei tohtinud latti alla lasta. Igal juhul kena ettevõtmine.
Olen alati imetlenud ajakirjanikke, kes suudavad iga päev lehe täis kirjutada: kust see vunk, inspiratsioon jne ometi võetakse! Kirjanikul on lihtsam, luuletajal veel lihtsam – tuleb vaim peale, kirjutad. Ilmumise peale kirjutamise ajal tavaliselt ei mõtle. Aga ajakirjanik! Tema p e a b ju oma igapäevatööd tegema!

Tahes tahtmata hakkad meie Hiiu lehekesega võrdlema: ilmub kaks korda nädalas 8-leheküljelisena ja siis on ka tühi-tühi – ikka paari riigikogulase (reeglina tasuta) poliitheietused, mõne toriseva kodaniku olmekurtmine või kodune poliitkommentaar, mõne kohaliku sündmuse kajastused, üks looduslugu, järjejutt, kuulutused, teated. Pole ka ime, kui tegijaid on 4-5 ja palk pisi-pisike + honorar.

Oma Saare esimene number rõõmustas mu vana südant ka sellega, et peatoimetaja sõnavõtt oli diskreedilt alles 4. küljel – meil on ikka teisel, nagu suurtes päevalehtedes.

Üks palve on ka. Telekava koostajaile. Ma ei tea, kas see on riiklik seisukoht, aga minu teada pole vabariigis ühtki telekava, kus oleks sees ka vene telekanali ORT1 kava. Ometi on paljudel SAT-TV kaudu ka see kanal poolvägisi TV1000 ja Kanal 2ga kaasas. Ja ei tule sealt mitte ainult putinisme, vaid ka väga häid dok. filme ning kultuurisaateid. Ning kui otsest keeldu seda kava avaldada pole, siis võiks ju Oma Saar selle ära trükkida (Juba trükibki. Toim.)

Inimlik leigus

Teine teema on osaliselt isiklikku laadi. Kuid mitte ainult. Selle märksõnaks võiks olla INIMLIK LEIGUS.

Meie maakonna haridus- ja kultuuriosakond ei osanud öelda, mitu emakeele ja kirjanduse õpetajat on Hiiumaal. Küsiti vaid, miks mul seda vaja on. Vastasin, et tahaksin anda neile sümboolse raha (50 kr) eest Betti Alver 100 raamatuid+plaate. Kõrge ülemus vastas, et sellega tegelevad omavalitsused – helistagu ma neile ise.
Mina?
Pensionär?
Autor?
Oma raha eest?
Telefonimüüki korraldama?
Äkki posti ka panema?
Vägisi?…
MILLEKS meile see haridus- ja kultuuriosakond?! Ma rääkisin ju küll vaid juhatajaga, aga tema leigus ning AMETNIKKUS võttis mult himu ülejäänud kahe töötajaga kontakteeruda. Kartsin ilmselt kala ja pea sündroomi…
Ja siit algas minu kurbus.

Kolmas teema on ka pool-isiklik

Eelmises saates kurtsin teile inimeste tänamatust ehk tagasiside minimaalsust. Uskuge või mitte, aga MITTE ÜKSKI Hiiumaa kirjandusõpetaja või raamatukogu peale Kärdla gmnaasiumi pole ise minuga ühendust võtnud ega küsinud, k u s t seda “Kummardust Betti Alverile” ka saada (osta) saaks. On küll helistanud mõned õpetajad ja muidu-huvilised mandrilt ja nemad on oma raamatud ka saanud. 56 eksemplari tellisid tsentraliseeritult raamatukogud üle Eesti OÜ TEEK kaudu. Aga see, mis tõeliselt haiget teeb, on kohalik leigus.
Tore oli raamatut ja plaati teha, tore oli seda kinkida “Ave vita!” näitetrupi etendustel (mida oli kokku kuus) käinud huvilistele õpetajatele-õpilastele. Aga edasi? – Müüa ma ei oska, oma 70 eksemplari olen juba kinkinud. Nüüd aga tuleks nagu ühe-raamatu-pood ka veel avada ning osa eeldatavast tulust reklaamile ohverdada?!
Ei lähe läbi.
Karistus tuli ise koju kätte. Nagu iga lahendus, kui sa selle otsimisel eriti ei tõmble.

Print Friendly, PDF & Email